Ramon Grau, Rosa Romà i Genís Roca han presentat els nous guardons [foto: Premis CRIT].

3Cat, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació i la Fundació .cat han presentat la primera edició dels Premis CRIT, els quals neixen amb l’objectiu de reconèixer, impulsar i professionalitzar la creació de continguts en llengua catalana.

Els nous guardons distingiran els millors creadors i projectes que hagin contribuït a la difusió i normalització de la llengua catalana en l’entorn digital en diferents categories. L’acte de lliurament de la primera edició tindrà lloc el 20 de juny al Teatre Nacional de Catalunya.

L’objectiu dels premis és fomentar l’excel·lència i la professionalització del sector digital català; donar visibilitat i reconeixement als creadors que aposten per la llengua catalana; atraure inversió i oportunitats per a creadors i projectes emergents, i inspirar noves generacions a crear contingut. Tot plegat, amb la missió d’impulsar el català com a llengua de creació digital de qualitat i fomentar el talent creatiu en constant evolució a les xarxes socials.

Impulsar la cultura digital en català

“Els joves del nostre país són a les xarxes i des de 3Cat volem contribuir a garantir que hi trobin contingut de qualitat, divulgatiu, creatiu i, sobretot, que sigui en català. Per això estem orgullosos d’impulsar, juntament amb l’AMIC i la Fundació .cat, uns premis que tenen l’objectiu de fer créixer i potenciar la indústria dels creadors de continguts a casa nostra i, d’aquesta manera, estimular el talent jove que s’expressa en la nostra llengua. Creiem fermament en aquesta aposta i confiem plenament que aquests guardons reforçaran l’espai comunicatiu digital en català”, ha assenyalat en la presentació la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà.

“Un dels grans valors de la Fundació .cat és la nostra capacitat de connectar talent, i això és precisament el que hem fet amb l’organització dels premis CRIT”, destaca el seu president, Genís Roca. “Hem posat en contacte diferents actors clau de l’ecosistema digital en català, incloent-hi els membres del nostre comitè assessor, que juguen un paper fonamental en l’enfortiment de la nostra xarxa. Sense la seva col·laboració i implicació, aquests premis no serien possibles”, afegeix.

Per la seva part, el president de l’AMIC, Ramon Grau, ha remarcat la importància del precedent dels Premis AMIC-Tresdeu per a la primera edició dels nous guardons. “Fomentar la creativitat i la llengua en els diversos formats està en l’ADN de l’AMIC. Hem d’anar potenciant àmbits on els joves es vinculen clarament amb el català, la música n’és un exemple i els continguts a les xarxes també ho han de ser. Els Premis CRIT, volen donar impuls, visibilitzar i consolidar l’impacte de la figura del creador/a de contingut en català. Ho necessitem com a promotors de la nostra realitat cultural i de la nostra llengua”, ha dit Grau.

Les categories

Els Premis CRIT guardonaran els millors creadors i projectes en llengua catalana del curs 2024-2025 en tres grans àmbits. En l’àmbit general els finalistes seran seleccionats per un comitè assessor i premiats pel jurat. Les categories, són: projecte de l’any; creador/a de l’any; projecte més innovador; campanya digital, i creador emergent de l’any.

En l’àmbit temàtic les candidatures són obertes a inscripció i nominació públiques, i les guanyadores les decidirà el jurat. Les categories, són: entreteniment; informació i actualitat; divulgació científica; art i cultura; compromís social; esport; llengua; gastronomia; humor, i estil de vida. El termini per presentar candidatures finalitza el 6 de maig.

Finalment, s’atorgarà un premi al millor vídeo de l’any, on el públic pot inscriure peces en català generades per un creador o grup de creadors, i el guanyador es decidirà per votació popular. El termini per presentar candidatures finalitza el 6 de maig, i el 26 del mateix més es farà públic un llistat amb 50 vídeos seleccionats.

Els Premis AMIC-Tresdeu distingeixen Croquetadexocolata com a millor creadora de contingut
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram