Després de nou mesos, les negociacions del setè conveni col·lectiu estatal de la premsa diària no avancen per les diferències entre les dues parts: l’Associació de Mitjans d’Informació a un costat de la taula, i la Federació de Sindicats de Periodistes, CCOO i UGT i a l’altre.

Les organitzacions sindicals denuncien que l’AMI planteja un increment salarial de l’1% aquest any per a redactors i personal del mateix grup professional, i cap pujada per a redactors en cap, caps de servei o departament, i caps de secció. Una proposta que consideren inacceptable.

A més, a diferència de convenis anteriors, la patronal pretén que l’augment salarial es cobri a partir de la signatura del conveni, i no retroactivament des de l’1 de gener de 2022, quan va vèncer el darrer conveni. També es nega a acceptar altres millores proposades per la FeSP, CCOO i UGT.

Amenaça de vaga

Els representants sindicals consideren que la proposta de l’AMI és “una autèntica provocació que dificulta enormement les possibilitats d’assolir un acord”. En aquest sentit, adverteixen que, si la patronal “persisteix en la seva actitud”, convocaran accions de protesta, sense descartar una vaga del sector.

Des de que van iniciar-se les negociacions, el passat gener, ambdues parts només s’han reunit sis vegades “per motius atribuïbles exclusivament a l’AMI”, subratllen les organitzacions sindicals.

Amb tot, els representants de FeSP, CCOO i UGT afirmen que continuaran negociant “amb la millor voluntat i bona fe” per assolir un acord. A més, insten la patronal no dilatar les negociacions i a rectificar, assumint que “les conseqüències de les dificultats econòmiques no poden recaure amb més intensitat sobre les plantilles”.

El concert afecta el personal dels mitjans de comunicació que no tenen un conveni d’empresa propi, principalment capçaleres locals.