L’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat prepara una nova edició de l’Anuari dels silencis mediàtics, la quarta, on es repassaran els 15 temes més obviats als mitjans. Per finançar el projecte, per tercer any consecutiu s’ha optat per recórrer al micromecenatge.

En la nova campanya de crowdfunding, que ha arrencat aquest dilluns sota el lema #omplimelsbuits, Mèdia.cat s’ha proposat aconseguir 8.000 euros en 40 dies per tal de “garantir la viabilitat de la iniciativa i la seva qualitat, solidesa i impacte”. Aquesta quantitat suposa el 80% del pressupost.

La xifra objectiu és 1.000 euros superior a la inicial de la campanya de fa un any. Amb tot, cal recordar que, en aquella ocasió, després d’assolir la quantitat en una sola setmana, es va ampliar el finançament a 9.800 euros per realitzar quatre minireportatges audiovisuals sobre quatre dels silencis mediàtics.

Amb l’increment de 1.000 euros, l’Anuari d’enguany incorporarà infografies a tots els reportatges perquè siguin més entenedors tant en l’edició paper com online; es perfeccionarà el web del projecte perquè sigui més atractiu i més fàcil a l’hora de compartir la informació, i es milloraran les retribucions dels periodistes que hi participen.

Omplir els buits

“El més important és que històries que no han pogut gaudir de gaire espai als mitjans tinguin una segona oportunitat. Es tracta d’omplir els buits que deixen els silencis”, explica Roger Palà, coordinador del projecte amb Sergi Picazo. Per als impulsors de l’Anuari, que publicarà Pol·len Edicions, comptar amb aportacions de micromecenatge “és una bona forma d’implicar la societat en un projecte de periodisme crític i a més garantir-ne la independència”.

Els mecenes, que poden aportar des de 5 a 300 euros, rebran diverses recompenses: des d’un exemplar de l’Anuari fins a diverses novetats editorials impulsades pel Grup Barnils i les editorials Dau, Pol·len i Saldonar. A més, també podran assistir a l’espectacle Música contra els silencis, una presentació en primícia dels temes de l’Anuari que unirà música i periodisme i enguany comptarà amb la complicitat i les cançons de Feliu Ventura.

Suports

Enguany l’Anuari Mèdia.cat amplia el seu suport del món acadèmic i incorpora al projecte la Universitat Ramon Llull i la Universitat de Lleida, que s’afegeixen a la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de València i la Universitat de Vic. Així, sis estudiants d’aquests centres realitzaran reportatges d’investigació que seran publicats a l’Anuari, de nou coordinat pels periodistes Roger Palà i Sergi Picazo. El projecte també compta amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que hi ha col·laborat des de la primera edició.