El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat que, per a l’informe sobre pluralisme de la campanya de les eleccions generals del 20 de desembre, es torni a utilitzar la mateixa mostra que per a les parlamentàries del 27-S. És a dir, amb la cobertura que facin Telecinco, Antena 3 i La 1. Però no només repeteix la fórmula, sinó que amplia la seva anàlisi d’un informatiu diari a dos (migdia i vespre), com en el cas de TV3.
Pel que fa a les cadenes amb menys audiència –TVE a Catalunya, 8tv i El Punt Avui TV–, el CAC analitzarà un teleinformatiu per dia de campanya. En total, l’ens regulador preveu examinar 116 hores d’informatius diaris i uns 195 magazines i altres espais que inclouen debats i entrevistes (també a Catalunya Ràdio i RAC1).
La meitat del Consell discrepa
Com ja va passar aleshores, l’acord pels criteris de l’anàlisi ha rebut els vots favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius), i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.
Els tres consellers discrepants utilitzen els mateixos arguments que a principis de setembre per justificar el seu posicionament, però a més critiquen que el CAC no s’analitzi ni els Els matins de TV3 ni cap roda informativa del canal 3/24, com havien sol·licitat.
Així, Sirera, Figueras i Parera s’oposen a la inclusió de cadenes estatals en l’anàlis perquè l’àmbit competencial del Consell “se circumscriu” als mitjans audiovisuals d’àmbit català. A banda, no consideren justificable “l’ús de recursos públics” en tasques d’anàlisi de mitjans que no estan sota competència del Consell, ja que la inclusió de les tres televisions estatals “incrementarà de manera considerable” el nombre d’hores de personal.
Finalment, els tres consellers adverteixen de nou que, amb l’anàlisi de les cadenes estatals, “es corre el risc d’entrar en una comparativa de caire polític” en la qual el CAC “no ha d’entrar i tampoc ha de fomentar”.
El Consell de l’Audiovisual no té competències per actuar contra les televisions d’àmbit estatal, però sí pot instar a fer-ho a l’autoritat reguladora corresponent, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Amb tot, l’informe de pluralisme és una anàlisi que no implica sancions per als mitjans.