La polèmica cloenda de la 40a edició de Filmets Badalona Film Festival ha posat en el punt de mira el conseller delegat de Badalona Comunicació, Albert Fernández Saltiveri. Tots els grups municipals de l’oposició ja han demanat el seu cessament.

Els fets van ocórrer dissabte, al Teatre Zorrilla, en l’acte de lliurament de premis del certamen, quan Martí Serra, músic de The Filmets Band, va aturar la gala per denunciar que “un senyor” del govern municipal s’havia presentat a l’assaig dient que “manava molt”, més que el director del festival, i que L’estaca “no es tocava”. El tema de Lluís Llach s’havia d’interpretar per anunciar el millor curtmetratge en català, com en anteriors edicions.

“Li hem de dir que aquestes coses ja no funcionen així. Ja no ens poden dir què podem tocar i què no podem tocar. Com que ell mana molt, però el festival Filmets és de Badalona i de la gent de Badalona, vaig a tocar L’estaca, i qui vulgui que la canti amb mi”, va afegir el saxofonista. Els 300 assistents van aplaudir les paraules de Serra i van cantar la cançó acompanyant el grup.

“Excés de zel”

Aquest dilluns, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha negat que se censurés la interpretació de la cançó, però ha admès que hi havia hagut un “error” per un “excés de zel”, ha assegurat en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio. Segons ell, l’objectiu era que durant l’entrega de premis no hi hagués cap cançó ni expressió amb contingut polític, com en anteriors edicions, i que el conseller delegat de Badalona Comunicació havia comès un “excés de zel” en intentar aplicar la mesura.

El batlle del PP ha assegurat que si hi hagués hagut un acte de censura voluntari n’hauria cessat el seu responsable, però que aquest no era el cas, segons ell. Els partits de l’oposició, però, no hi estan gens d’acord, i han exigit la seva sortida.

Convocatòria d’una junta extraordinària

badalona comunicacio teleb radiob

El president del grup municipal de CiU a Badalona, Ferran Falcó, ha demanat que Albert Fernández Saltiveri dimiteixi o, en el seu defecte, sigui cessat per “l’escandalós i increïble intent de censura”. Segons ell, la “vergonyosa actuació” és “més pròpia d’un censor predemocràtic que del gerent de l’empresa que gestiona els mitjans públics de la ciutat”. A més, remarca que l’episodi s’afegeix a altres casos de “censura i manipulació política” protagonitzats pel responsable de Badalona Comunicació des de juny de 2012.

Ferran Falcó també ha criticat la resposta “tèbia i sectària” de l’alcalde, de qui afirma que “ha fet el ridícul tancant files” al voltant de Fernández Saltiveri  i “protegint una persona que ha quedat desautoritzada” per dirigir els mitjans públics.  

En uns termes similars s’ha expressat el president del grup socialista, Jordi Serra, qui també ha exigit el seu cessament i ha demanat una junta extraordinària de Badalona Comunicació per canviar-ne el seu consell d’administració, ja que els membres a proposta del PP són majoria, “en contra de la real correlació de forces” al ple municipal. També CiU ha demanat la convocatòria urgent d’una junta per debatre la continuïtat i idoneïtat del conseller delegat, així com per aprovar una resolució que condemni els fets i instar García Albiol a “prendre mesures concretes”.

“De cara als propers comicis electorals és imprescindible garantir la neutralitat i objectivitats dels mitjans públics de Badalona, un fet del tot impossible sota la direcció de l’actual conseller delegat”, assegura Serra. Segons ell, l’episodi de L’estaca és “l’enèssim escàndol” relacionat amb la “manipulació informativa” des que Fernández Saltiveri és al capdavant dels mitjans públics badalonins. “S’estan convertint en un instrument al servei del PP”, ha afegit el socialista.

Per la seva part, ICV-EUiA considera que el de dissabte és un fet “absolutament inacceptable, propi d’una dictadura que demostra la concepció de la democràcia” que té el PP. “Cal saber si la decisió va sorgir de l’alcaldia o del ‘Ministerio de Información y Turismo’, però és clar que una persona que no té escrúpols per exercir de censor, no pot continuar al front dels mitjans de comunicació públics de Badalona”, afirma el seu president, Carles Sagués, que també ha demanat el cessament immediat de Fernández Saltiveri. 

La retransmissió anirà al CAC

A banda de la censura de la cançó de Lluís Llach, la transmissió que es va fer a través de les televisions de la Xarxa de Comunicació Local també està en el punt de mira: segons Ferran Falcó, el realitzador podria haver rebut ordres de baixar el volum ambiental quan el públic va cantar L’estaca. Per aquest motiu, es portarà el cas davant del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

A banda, des de la Xarxa s’ha obert un expedient informatiu per esbrinar “que va succeir” durant la retransmissió. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram