Des del passat diumenge a la nit, el fotoperiodista i il·lustrador Jordi Borràs ha estat rebent “amenaces gravíssimes” a través de diferents xarxes socials i comentaris de portals digitals per part de membres de l’extrema dreta espanyola, segons explica al seu blog i a Nació Digital, on col·labora habitualment.

Borràs ha denunciat els fets davant els Mossos d’Esquadra i, per qüestions de seguretat, ha decidit suspendre les dues properes presentacions del seu llibre de fotografia Warcelona, editat recentment per Pol·len

Els fets es remunten al passat 12 d’octubre, quan després de la manifestació feixista del centre de Barcelona, el fotògraf va alertar amb una piulada de la presència d’un grup de neonazis en un bar de la Bordeta. Una baralla posterior d’aquests amb un grup d’antifeixistes va posar Borràs en el punt de mira.

Segons els ultres, aquell tuit d’alerta perquè ningú s’acostés a la zona va ser l’espurna que va provocar un enfrontament que va acabar amb diversos ferits. A partir d’aleshores, Jordi Borràs ha rebut “un assetjament incessant, amb insults, acusacions falses i també, amenaces molts greus”, arran d’una notícia publicada diumenge en un fòrum on se l’acusava de ser el delator. L’endemà, dilluns, era el web patriotas.es (punt de trobada d’España en Marcha, plataforma que va convocar la manifestació del 12-O a Montjuïc) qui senyalava Borràs com el culpable dels ferits, i dimarts s’hi afegia Alerta Digital.

Amenaces de pallisses i mort

“A hores d’ara, diverses desenes de persones m’estan amenaçant públicament d’apallissar-me, matar-me i exhibir les fotografies de com em quedi la cara un cop hagi rebut la seva visita. No tinc paraules per definir el que he arribat a llegir”, denuncia al seu blog.

Borràs, que des de fa uns anys es dedica a fotografiar els actes de l’extrema dreta a Catalunya i a denunciar les agressions d’aquests grups, apunta que no és casual que l’assetjament hagi recaigut en un fotoperiodista.

Finalment, ha decidit denunciar els fets per “dignitat”, per “deontologia”, i “perquè el dia de demà pugui agafar la càmera amb el pols ferm i amb més força que mai per seguir enfocant, de forma precisa, les injustícies d’aquest país”.

El Grup Barnil condemna les amenaces

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha condemnat les amenaces rebudes per Jordi Borràs i ha instat la policia i el poder judicial a investigar els fets i a “posar fi a la impunitat d’aquest tipus de coaccions”, les quals assegura només persegueixen “limitar el dret a la llibertat d’expressió i d’informació”.

“El Grup Barnils rebutja qualsevol intent de coaccionar l’exercici professional fent ús de la violència, ja sigui per mitjà de la força com per amenaces i intimidacions. És per això que volem fer arribar el nostre suport al fotògraf Jordi Borràs, el qual sempre s’ha mostrat compromès amb la seva professió”, assegura en un comunicat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram