La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha obert sengles expedients sancionadors a Mediaset i Atresmedia per una possible vulneració de l’horari protegit en els seus magazins matinals. Segons l’organisme, els fets podrien ser considerats com a infraccions greus i suposarien sancions d’entre 100.001 i 500.000 euros.

En concret, El programa de Ana Rosa, de Telecinco, i Espejo público, d’Antena 3, haurien emès escenes i imatges “inadequades” per a tots els públics. L’ens regulador remarca que el contingut dels dos espais “no s’adequaria” a la qualificació donada pels operadors com a apte per a tots els públics i “no encaixaria” amb els criteris establerts en el codi d’autoregulació, el qual han subscrit tant Mediaset com Atresmedia.

Aquest dilluns, en les jornades Pantalles segures per als menors a Europa, celebrades a Madrid, la subdirectora d’audiovisual de la CNMC, Julia López, ja va advertir que s’exigiria a les cadenes el compliment efectiu de l’horari de protecció infantil, i que si aquestes no ho feien per la via de l’autoregulació, l’ens imposaria les sancions que siguin necessàries.

Expedients oberts per l’emissió de publicitat

Fa uns dies, la Comissió ja va obrir expedients sancionadors a Mediaset, Atresmedia i Net TV, en aquesta ocasió a causa de la publiciat. En el cas de la primera, l’expedient és per haver emès al gener i febrer anuncis de cotxes als programes Tiki taka, d’Energy, i Deportes Cuatro, sense haver respectat el principi de separació entre publicitat i programació “afectant la integritat del programa”. La CNMV considera que els fets podrien constituir sengles infraccions de caràcter greu.

Pel que fa a Atresmedia, l’expedient és perquè Antena 3 va superar el 18 de desembre en dues ocasions (d’11 a 12 i de 22 a 23 h) el límit de 12 minuts que es poden dedicar per hora a la publicitat i la televenda. En aquest cas, les infraccions serien lleus, amb multes de fins a 100.000 euros.

Quant a Net TV, l’expedient és per a Intereconomía, també per sobrepassar el límit publicitari els dies 11 d’octubre, 16 de novembre, i 6, 20 i 29 de desembre. En aquest cas es tractaria de quatre infraccions lleus i una de greu, que correspondria als 16 minuts i 44 segons de publicitat emesos el 6 de desembre de 9 a 10 h.