La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha iniciat un expedient sancionador contra Mediaset per la possible difusió de dades que podrien possibilitar la identificació d’una menor d’edat, presumpta autora de la mort de la seva mare a Banyoles.

La CNMC considera que es tractaria d’una infracció de caràcter molt greu, que a més es va produir de manera continuada. El cas podria comportar una multa d’entre 500.001 i 1.000.000 d’euros.

Els fets van passar els dies 10 i 11 de gener de 2019, quan el programa Informativos Noche i el magazín El programa de Ana Rosa de Telecinco van difondre el nom sencer i la fotografia de la mare, el nom de pila de la menor i la seva edat, així com imatges del domicili i del centre escolar, entre d’altres.

La Llei general de la comunicació audiovisual estableix que “està prohibida la difusió del nom, la imatge o altres dades que permetin la identificació dels menors en el context de fets delictius o emissions que discuteixin la seva tutela o filiació”.

Ara s’obre un període màxim de tres mesos per a la instrucció i la resolució de l’expedient sancionador per part de la CNMC.

Denúncies del CAC i el Síndic

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya va denunciar els fets al maig i va enviar la seva anàlisi a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència perquè prengués les “mesures oportunes”.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una denúncia presentada pel Síndic de Greuges de Catalunya, que assenyalava que els dos espais de Telecinco havien difós dades personals de la menor, així com dades relatives a la seva adopció, el país d’origen i el seu estat mental, així com al fet que havia intentat suïcidar-se.

En la denúncia, el Síndic destacava que aquestes dades en permetien la identificació, especialment en un municipi com Banyoles, atès el seu volum de població.