Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i Ramon Roca, president del patronat de la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral Guifi.net, van signar el passat 26 d’octubre un acord de col·laboració per enfortir els ja existents vincles entre les dues entitats.

Amb el conveni, Òmnium i Guifi.net estableixen i comparteixen que “la complexitat de la societat actual requereix una col·laboració i una voluntat de promoure la cultura catalana i, en aquest cas, afavorir que els particulars, les empreses i les administracions puguin accedir a la Societat de la Informació i a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació”.

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions impulsada des de la comarca d’Osona que es vertebra a partir d’un acord d’interconnexió entre usuaris on qui es connecta estén la xarxa i obté connectivitat. En aquests moments, té un ampli desplegament a zones rurals amb dificultats d’accés a internet a través de les línies telefòniques, i ja compta amb més de 16.000 nodes (servidors).

Òmnium dóna suport a la proposta de Guifi.net com una via per fer possible els seus objectius de “foment, desenvolupament i defensa de la llengua i la cultura catalanes en tots els àmbits de la ciència, les arts, les lletres, el pensament i els mitjans de comunicació”.

Cal recordar que Guifi.net va fer possible les comunicacions 2.0 al llarg de la manifestació del 10 de juliol passat, quan, de forma voluntària, va fer possible la xarxa d’internet en pràcticament tot el perímetre de la manifestació. Milers de persones van actualitzar al moment el web que es va crear per a aquella ocasió, mentre que a Twitter i Flickr es va retransmetre, minut a minut, el desenvolupament de la manifestació.