L’acord dels grups parlamentaris pel contingut de la nova Llei electoral catalana (LEC) respecte als blocs electorals ha revifat l’oposició dels professionals. El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Consell de Professional de TVC ja han mostrat la seva oposició al text, i retreuen als partits que, després de mostrar-se en diverses ocasions disposats a superar els blocs, ara els mantinguin en la nova normativa i ampliïn el seu abast als mitjans privats.
El Col·legi de Periodistes denuncia “l’intent” dels partits polítics per “perpetuar” els blocs electorals i afirma que, si el text definitiu els manté, “se sacralitzarà una ingerència intolerable” i s’elevarà a rang de llei una “aberració”. En aquest sentit, recalca que la LEC no ha de servir per “oficialitzar la censura prèvia”.
El CPC diu constatar que els partits “es resisteixen a renunciar al control polític” dels ens públics, i insta els membres de la ponència a recapacitar: “Encara hi són a temps de fer avançar el país cap a una democràcia del segle XXI”, assegura en un comunicat. “Han d’assumir que hi poden haver desencontres entre polítics i periodistes”, i que aquests no es poden evitar “amb lleis abusives”, afegeix.
Segons el Col·legi, el paper dels polítics “no és determinar els temps de les notícies ni intervenir en les escaletes”, cosa que qualifica d’“intolerable” i d’“estat d’excepció informativa”.
Finalment, el CPC insta els diputats a prendre en consideració els articles 44 i 45 de la Iniciativa Legislativa Popular per a una llei electoral, on es garanteix el pluralisme i la professionalitat, i on no es parla de blocs “ni els maquilla com vol fer la ponència”.
Per la seva part, el Sindicat de Periodistes, que fa un mes va convidar els grups parlamentaris a estalviar-se qualsevol referència als blocs en la LEC, considera que amb el nou text s’estaria “com sempre o pitjor encara”. En aquest sentit, explica que esperava una “comprensió més cabdal” dels grups parlamentaris i no un “seguidisme partitocràtic d’una tradició hispànica absolutament excèntrica a l’Europa democràtica”.
L’organització recorda la voluntat dels partits de superar els blocs cronometrats introduint criteris professionals, però que en el nou text mantenen el “criteri antiperiodístic de la proporcionalitat”, a més de proposar un còmput diari de la informació electoral als mitjans públics i electorals, i avalar les sancions als mitjans que no compleixin ni la proporcionalitat ni la neutralitat.
“Els il·lustres diputats sembla que no han entès que una norma reguladora de la propaganda electoral no ha d’entrar en com es fa la informació electoral”, afirma l’SPC, i reitera la necessitat que “desaparegui” del projecte de la LEC “qualsevol referència a la regulació administrativa del dret constitucional a la informació”.
Per la seva part, el Consell Professional de Televisió de Catalunya també veu amb “molta preocupació” el principi d’acord dels partits polítics en la redacció de la Llei electoral catalana, la qual considera que “perpetua” els blocs d’informació electoral en els mitjans públics i els incorpora en els privats.
“Per superar els blocs, com han expressat els partits polítics, no es pot regular en el text d’una llei com s’ha de fer la informació en període electoral. Això, en lloc de resoldre el problema, l’enquista i perpetua un conflicte que fa massa anys que dura”, apunta en un comunicat.