Quatre organitzacions sindicals de Mossos d’Esquadra –el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i l’Associació de Comandaments de la Policia Catalana (COPCAT)– han presentat una denúncia davant la Fiscalia especial de delictes d’odi i discriminació per un gag del programa satíric Està passant de TV3.

En l’esquetx, emès el 16 d’octubre, l’humorista Magí ‘Modgi’ fa una crítica a l’actuació dels Mossos durant les protestes contra la sentència del procés utilitzant imatges de gossos guarnits com policies, als quals dedica alguns improperis. Després de conversar amb l’humorista Jair Domínguez i el presentador i director del programa, Toni Soler, en Magí tanca el gag advertint que la culpa del comportament dels gossos és dels amos, moment en què apareix en pantalla una foto del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Les organitzacions sindicals de Mossos han demanat a la Fiscalia que obri diligències d’investigació contra ‘Modgi’ (de qui ignoren els cognoms), Jair Domínguez i Toni Soler per un delicte d’odi i un altre d’injúries contra funcionaris públics.

El primer que fa la denúncia és apuntar que “la idea d’anomenar ‘gossos’ als policies no és nova, sinó que ja va ser també utilitzada per cercles paral·lels a ETA” contra la Guàrdia Civil. Més endavant, després d’analitzar el gag, assegura que aquest “no pot emparar-se en els criteris de llibertat d’expressió ni en un suposat animus iocandi”.

 

El programa s’excusa

Aquest dijous, Toni Soler ha fet referència a la denúncia durant l’emissió de l’Està passant, defensant que era un “contingut humorístic, que s’ha de tractar com a tal, i no fora de context com s’ha afanyat a fer un sector de la premsa”.

Soler ha demanat disculpes als agents dels Mossos que s’hagin sentit ofesos, al reconèixer que en el gag hi va haver “analogies i expressions poc afortunades” i es van “equivocar”.

Amb tot, també ha recordat que hi ha molta gent a Catalunya que està esperant disculpes per les actuacions policials de la setmana passada.