El Jueves ha arribat aquest dijous als quioscs, un dia més tard de l’habitual, amb una portada diferent a la difosa a les xarxes socials i al seu web els dies precedents. Dedicada a l’abdicació del rei, s’hi veia com aquest li passava una corona plena d’excrements envoltada de mosques al seu hereu, el príncep Felip. Per substituir-la, s’ha escollit una caricatura del líder de Podemos, Pablo Iglesias. La no publicació de la portada del rei i el príncep ha provocat el que es coneix com a efecte Streisand i n’ha multiplicat la seva difusió a la xarxa.

La versió oficial de la revista és que no hi ha hagut pressions per retirar la caricatura. Així, la direcció explica que, un cop es va fer pública dilluns l’abdicació del rei, es va intentar canviar la portada que tenien prevista (la d’Iglesias que finalment s’ha publicat), però finalment no va poder ser per manca de temps. En canvi, sí es van poder afegir pàgines interiors sobre la successió reial, fet que, oficialment, va provocar el retard en la sortida.

Amb tot, en altres ocasions que hi ha hagut notícies de pes en dilluns, sí s’havia aconseguit canviar la portada sense retardar el dia de sortida.

Veto als acudits reials en portada

La versió oficial difereix de la d’altres fonts de la redacció. En concret, l’anterior director, Albert Monteys, afirma que es van arribar a imprimir 60.000 exemplars amb la portada del rei i el príncep, però que a instàncies de RBA (que va comprar la capçalera a finals de 2006), es van destruir i la revista es va reimprimir amb la portada del líder de Podemos, per això el retard en la distribució del setmanari satíric.

A més, la direcció d’RBA va reunir a la redacció per advertir que en les properes setmanes no podien aparèixer en portada acudits sobre la monarquia. Fonts de la Casa Reial han negat haver pressionat per retirar la portada, així que la iniciativa tot indica que seria de la mateixa RBA.

Les baixes se succeeixen

La mesura ha provocat malestar dins la redacció d’El Jueves, i s’han començat a produir les primeres baixes. Primer han deixat la revista Albert Monteys, director entre 2006 i 2011 i actual membre del consell de redacció, i Manel Fontdevila, autor de la portada censurada, que també va ser director de 2000 a 2004.

Els han seguit altres habituals d’El Jueves com els dibuixants Bernardo Vergara i Paco Alcázar, i l’escriptor Isaac Rosa, i posteriorment s’hi han anat afegint altres col·laboradors.

Precedents

Aquesta no és la primera polèmica d’El Jueves amb la Casa Reial. El juliol del 2007, el setmanari satíric va publicar una portada on el prínceps d’Astúries mantenien relacions sexuals. El jutge de l’Audiència Nacional Juan del Olmo va ordenar segrestar el número, ja al quiosc, per una portada que qualificava com a “clarament denigrant i objectivament infamant”. En aquella ocasió, la censura també va provocar un efecte Streisand.

El novembre del 2007, el jutge va condemnar els autors de la portada (Guillermo Torres i el mateix Fontdevila) per un delicte d’injúries al príncep amb una multa de 3.000 euros. Actualment, el cas està recorregut davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans.

“A títol personal no puc mantenir una relació amb un editor que ha canviat els termes del que teníem acordat i davant dels lectors que ens van donar tot el seu suport en l’afer de la portada que va dibuixar el Guillermo el 2007”, ha apuntat Fontdevila en el seu comiat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram