Oriol Duran, durant la conferència que ha ofert al MAC (foto: Albert Segura / ACN).

El secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran, defensa la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya com a eina per impulsar la igualtat de gènere i preservar la llengua catalana, així com l’aranès. Així ho ha destacat en una conferència que ha dut a terme en el marc del Mercat Audiovisual de Catalunya, celebrat aquest dimecres a Granollers (Vallès Oriental), i on ha assegurat que el text és necessari sobretot després de l’aprovació de la llei espanyola via Congrés dels Diputats. “Hem de fer una llei que serveixi per avançar en la igualtat de gènere i que sigui una oportunitat per al català”, ha assenyalat, destacant que la previsió és que el Parlament la pugui aprovar abans de finals d’any. 

Duran ha ofert la conferència Llei de comunicació audiovisual de Catalunya: una oportunitat per a la llengua catalana i la igualtat de gènere a la sala principal del MAC. Aquest any la cita ha celebrat el retorn a la normalitat amb totes les sessions presencials, l’aforament habitual i les dates en què tradicionalment s’ha realitzat, entre mitjans de maig i principis de juny. 

El secretari ha posat en context la necessitat de crear una llei catalana, un cop el Congrés dels Diputats ha aprovat el text espanyol, a l’espera que el ratifiqui el Senat. Es tracta d’un moviment que es fa per impulsar la producció a Espanya, amb la voluntat de ser un pol d’atracció d’empreses del sector audiovisual a través d’espais com el hub que s’ha creat a Tres Cantos, i que ha de permetre fer el salt a l’Amèrica del Sud i en general al mercat de parla hispana. 

Això, a més, permet el treball conjunt amb centres de producció situats a Alacant i a Tenerife, segons detalla Duran, un projecte que considera interessant per als interessos de l’Estat, però que suposa minvar la capacitat de la indústria audiovisual catalana. La llei espanyola va prosperar, això sí, sense el suport dels partits catalans, i mantenint la llengua catalana de signes, o reservant el 6% del catàleg a produccions independents i en llengües no castellana, entre d’altres. 

Això, però, no beneficia el sector audiovisual, considera Duran: “Se sen agredit”, assegura, fet que va propiciar que la llei no gaudís del suport inicialment previst. 

Una llei catalana 

Duran considera que la llei espanyola és “política d’Estat”. “Dins de la transposició europea, hi ha el Hub Espanya, el projecte de Tres Cantos segueix creixent, i segur que no ajudarà ni al català ni a la indústria més petita”, assenyala. 

En aquest sentit, assegura que disposar d’un Estat propi hagués permès fer una transposició i exigir unes obligacions. “Al 2022, però, la situació és la que és, i és molt important que si una llei acaba al Tribunal Constitucional sigui l’espanyola i no la catalana, perquè si ens suspenen una llei no pot ser la catalana”, assenyala. 

Partint de la base que “el català està en situació d’alerta” i que el sector audiovisual viu una revolució que va més enllà d’Europa, considera essencial que es faci una llei en clau catalana: “Ha de defensar uns valors universals on hi hem de ser tots, i no ha de servir només per defensar el català, sinó per defensar el sector sencer”, ha apuntat el secretari de Mitjans de Comunicació. 

Un text, afegeix, que no ha de servir “només al duopoli o a determinades entitats o empreses”, sinó que vagi més enllà: “Hem de fer una llei que serveixi per avançar en la igualtat de gènere i sigui una oportunitat per al català”, ha destacat, tot apuntant que preveu que la llei es pugui aprovar abans de finals d’any al Parlament, un cop s’hagi arribat a una entesa entre les forces polítiques. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram