El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat “el gran salt endavant en l’impuls de l’audiovisual en català” que està duent a terme el Govern, com ho demostra el fet que, “en dos anys i mig, hem multiplicat per tres la inversió” en aquest sector. “Hem passat de 9,9 milions d’euros el 2020 als 32,6 milions d’enguany, un esforç titànic, però del tot imprescindible, per revitalitzar la presència del català en el món audiovisual”, ha afirmat.

El cap de l’Executiu i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han fet balanç de les polítiques de foment de l’audiovisual en català de l’actual legislatura en un acte celebrat aquest divendres al Palau de la Generalitat.

Un suport “sense precedents” a la producció

Pere Aragonès ha posat en valor el paper clau del sector audiovisual en la difusió de la llengua, i ha assenyat que els esforços dels Govern han de servir per “revaloritzar el seu paper com motor de divulgació i de progrés de l’ús social i del català”. En aquest sentit, ha afegit que la llengua “ha d’estar present en tots els registres comunicatius de la societat contemporània”.

Amb aquesta voluntat, el president ha explicat que una part de l’esforç inversor s’ha destinat a ajudes per a produccions en català. “Estem donant un suport sense precedents a la producció de pel·lícules i sèries en català. Hem multiplicat per 5 els ajuts en cinema, per 12 en la producció de sèries, i hem continuat apostant pel doblatge”, ha indicat.

En paral·lel, el Govern també ha augmentat la col·laboració amb altres distribuïdors de contingut audiovisual, tot destacant i agraint la “bona predisposició de les plataformes globals”. En concret, Aragonès ha ressaltat l’aposta que ha fet HBO Max, que “ha incorporat 130 títols en català en només mig any”, i que a partir de 2024 “estrenarà doblatges nous de pel·lícules de gran èxit de Warner”.

Com a tercer eix del pressupost, el president s’ha referit a la “transformació” de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que “ha de continuar sent el motor audiovisual del país”, amb mesures com l’obertura del nou canal SX3 o l’aposta per la nova plataforma 3Cat.

“El sector audiovisual és un sector estratègic de futur per al país, per al Govern, per a la nostra cultura i per a la nostra indústria creativa. Per això hi estem dedicant tota l’atenció i tots els recursos que tenim a disposició”, ha reblat Aragonès. En aquest sentit, ha subratllat que “la plena normalització de la llengua catalana passa també per l’impuls del sector audiovisual català”, i per això l’Executiu l’està acompanyant “amb tanta decisió”.

Un audiovisual “musculat”

Per la seva part, Natàlia Garriga ha destacat que el Govern “vol millorar l’ús del català entre la ciutadania, i això implica reforçar-lo, sobretot, a l’audiovisual, perquè avui tothom porta una pantalla a sobre i la nostra llengua ha de ser dins del contingut d’aquesta pantalla”.

La consellera també ha assegurat que l’Executiu vol “un sector cultural fort”, i això implica ampliar el pressupost cultural en “àmbits en què hi ha molt de marge de creixement, com l’audiovisual”, per tal que sigui un “sector musculat”.

L’aposta audiovisual en xifres

La inversió del Departament de Cultura en l’audiovisual en català ha passat dels 9,9 milions d’euros de 2020 a 32,6 milions el 2023. Entremig, es va destinar 20,9 milions el 2021 i 30,3 l’any passat.

Pel que fa als ajuts a la producció de llargmetratges i sèries en llengua catalana, s’han sextuplicat: el 2019 es van atorgar 2,9 milions d’euros en 10 títols, mentre que el 2022 van ser 18,3 milions en 29 produccions.

Per la seva part, la línia de suport a pel·lícules de producció catalana en diverses llengües, l’any passat va estar dotada amb 14,2 milions d’euros, molt per sobre dels 4,8 milions de 2019.

Pel que fa a les subvencions a pel·lícules, Cultura va destinar 10,8 milions d’euros el 2022 i 2,3 milions el 2019. Quant a les sèries, van ser 7,5 milions i 0,6, respectivament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram