El passat dissabte, el programa Informe semanal va emetre el reportatge Acoso a políticos sobre els anomenats escraches a membres del PP per part de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH).

El treball ha rebut dures crítiques pel seu biaix, entre elles les del mateix Consell d’Informatius de TVE, que acusa el programa de vulnerar diversos apartats de l’Estatut d’informació de la CRTVE i del Manual d’estil de RTVE.

En un comunicat, el Consell d’Informatius remarca que dels 17 testimonis que surten al reportatge, 14 estan “clarament” posicionats contra l’escarni, la meitat dels quals són o membres del Govern espanyol o bé del PP.

A banda, hi ha dos testimonis més que discrepen de la resta, i la portaveu de la PAH, Ada Colau, que només intervé un cop i per negar vinculacions amb “l’entorn abertzale proetarra”, tal com havia acusat la delegada del Govern a Madrid, Cristina Cifuentes.

Demana extremar l’equilibri de testimonis

“El reportatge pràcticament no dóna veu a la PAH, ja que la majoria d’opinions que s’aboquen contra la Plataforma no tenen resposta. La portaveu de la PAH només intervé una vegada i aquesta manca de proporcionalitat impedeix el context necessari perquè l’espectador conegui què ha portat la Plataforma a protestar davant el domicili de dirigents del PP”, afirma l’organisme.

“Una informació de qualitat consisteix en posar unes veus a favor i altres en contra perquè l’espectador extregui les seves pròpies conclusions”, afegeix al respecte el document. A més, denuncia que el reportatge “silencia” persones que la veu en off “reprova”, per la qual cosa queden “indefenses”.

El Consell d’Informatius de TVE diu observar amb preocupació una “tendència contrària” als principis de l’Estatut d’informació i del Manual d’estil en diversos dels reportatges realitzats per Informe semanal darrerament, i fa una crida als responsables perquè “extremin l’equilibri dels testimonis oferts en temes controvertits”.

La direcció del programa acusa l’organisme de perjudicis

Les crítiques del Consell d’Informatius no han agradat gents als responsables del programa. Així, la direcció d’Informe semanal ha respost que l’acusació d’una “suposada” tendència contrària als principis de l’Estatut i el Manual és “gratuïta”, i assegura que el comunicat del Consell “delata un clar posicionament a favor de l’assetjament a polítics del PP, la qual cosa no deixa de ser sorprenent”.

La direcció del programa també defensa que Acoso a políticos va oferir “informació rigorosa, neutral, imparcial, plural i independent”. A més d’acusar el Consell de “perjudicis” respecte Informe semanal, afirma que l’espai sempre “practica la informació veraç i independent, mitjançant la qualitat i la pluralitat dels continguts i en atenció als interessos de tota la societat”.