El procés per renovar la presidència i el consell d’administració de RTVE via concurs ha estat desbloquejat. S’ha desencallat després que Ciutadans s’hagi alineat amb el PP per variar el repartiment de membres del comitè d’experts nomenats pels partits, el qual s’ha d’encarregar validar els requisits de les candidatures i de fer-ne una preselecció.

Amb el canvi, PP i C’s s’asseguren el nomenament de 7 dels 13 membres. En concret, el PP podrà escollir sis membres del comitè d’experts; el PSOE tres; Podem dos; Ciutadans un, i algun “grup minoritari” també un. PSOE i Podem estudiaran les possibilitats de recórrer.

La Mesa del Congrés, on PP i C’s tenen majoria, ha aprovat el canvi sense la participació de PSOE i Podem, que aposten per una major representativitat dels partits minoritaris. A més, han criticat Ciutadans per desmarcar-se de l’anterior consens, el qual va ratificar la setmana passada.

El nou repartiment ara s’ha d’aprovar a la Mesa del Senat, on els populars tenen majoria.

Presidència rotatòria

Divendres expira el mandat del president de RTVE, José Antonio Sánchez, de manera que a partir d’aleshores serà un conseller més sense competències executives. Així doncs, mentre no es nomena un nou consell d’administració, la presidència serà rotatòria mensual per torns entre els actuals membres. El 10 de juliol es coneixerà qui assumeix primer la responsabilitat. A més, s’ha demanat un informe jurídic sobre les competències.

RTVE ja va tenir una presidència rotatòria arran de la dimissió el juliol de 2011 de l’aleshores president, Alberto Oliart. La mesura es va estendre fins al juny de 2012, quan va ser escollit Leopoldo González-Echenique.