El jurat de la desena edició del Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán ha decidit distingir per unanimitat Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricard García Vilanova, segrestats durant sis mesos mentre cobrien el conflicte de Síria, i alliberats al març.

Els tres professionals han estat premiats en la categoria de periodisme cultural i polític en reconeixement “al seu compromís professional i del treball dels corresponsals en zones de conflicte que són testimonis insubstituïbles del que passa perquè són als llocs dels fets i ho fan amb la voluntat de donar veu als sense veu”.

El guardó també és una reivindicació de la figura del periodista com a “testimoni presencial i de la necessitat de no acomodar-se a les notícies redaccionals manllevades”.

Anteriorment, també conjuntament, Marginedas, Espinosa i García Vilanova havien estat distingits amb el Premi José Couso a la Llibertat de Premsa i el premi al periodista del Club Internacional de Premsa (CIP).

El guardó es lliurarà el proper 11 de juny a les instal·lacions del FC Barcelona, juntament amb el premi en la categoria de periodisme esportiu, fet pública al desembre, que enguany és per a Sergi Pàmies. Ambdues modalitats estan dotades amb 6.000 euros cadascuna.

El jurat en la categoria de periodisme cultural i polític estava format per Josep Maria Martí (Col.legi de Periodistes), Miguel Aguilar (Random House), Joan Manuel Perdigó (El Periódico), Carles Revés (Planeta), i Tomàs Delclós (El País).