El jurat de la 17a edició dels Premis Nacionals de Comunicació ha decidit distingir el programa La competència (en la categoria de ràdio); el canal 3/24 (televisió); el fotoperiodista Tino Soriano (premsa); Núvol (mitjans d’arrel digital); Corisa Media Grup (comunicació de proximitat), i Wallapop (publicitat). A més, ha atorgat una menció honorífica a la periodista Pepi Rafel per la seva llarga trajectòria en la comunicació local.

El lliurament dels guardons, que no tenen dotació econòmica, tindrà lloc dilluns 10 de desembre en un acte al Palau de la Generalitat presidit pel president Quim Torra. L’any passat els Premis Nacionals de Comunicació no es van lliurar per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

Enguany en la categoria de televisió el jurat ha distingit el 3/24 per haver aconseguit al llarg de 15 anys “ser un canal de referència informativa imprescindible, gràcies a la feina dels seus professionals i a un treball d’equip internacionalment reconegut i acreditat”.

Per la seva part, el magazín d’humor La competència, actualment en la seva desenta temporada a RAC1, ha estat distingit per la “combinació de l’actualitat del dia i una mirada irònica i crítica, i conduït amb una agilitat i creativitat admirables”. El veredicte també ressalta la seva “trajectòria sòlida al servei de la informació i l’actualitat, tot aportant diversitat a les formes de presentar-les al país”.

En la modalitat de mitjans d’arrel digital s’ha premiat el diari Núvol per la seva “iniciativa de mirada àmplia i oberta sobre el panorama cultural de Catalunya”. El jurat afirma que la seva és “una oferta de gran qualitat, que s’ha anat consolidant des del 2012”, i que el mitjà proposa “una esplèndida diversitat, que aborda tots els àmbits que no acostumen a ser presents als mitjans de comunicació”.

Del fotoperiodista Tino Soriano, el jurat n’ha destacat la seva llarga trajectòria durant la qual ha obtingut nombrosos premis internacionals per la seva obra fotogràfica. Des de 2001 Soriano és fotògraf de la National Geographic Society, i a més col·labora habitualment en magazines de la premsa de Barcelona, Madrid, França, Estats Units, Alemanya i Itàlia, recorda el veredicte.

Per la seva part, Corisa Media Grup, fundat el 1989, ha estat guardonat com a “exemple de comunicació de proximitat de qualitat” que integra diferents branques: Ràdio Ripoll, Televisió del Ripollès, el setmanari El Ripollès i el portal elripollesdigital.cat.

En la modalitat de publicitat, el jurat ha reconegut la iniciativa catalana Wallapop, de qui es destaca que “ha transformat un mercat, desbancant altres operadors globals i convertint la seva plataforma en un mitjà publicitari, generador de dades massives (big data) complexes, interessants per compartir, segmentar i comercialitzar”.

Finalment, el jurat ha concedit una menció d’honor a la periodista Pepi Rafel, per la seva llarga trajectòria en el món de la comunicació local i el seu “esforç” per preservar el patrimoni audiovisual de RTV El Clot – Sant Martí mitjançant la digitalització dels seus arxius.

El jurat dels Premis Nacionals de Comunicació de 2018 estava format per la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; el secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Antoni Molons; el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana, Miquel Gamisans; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; la degana del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya, Rosa Romà; la directora de comunicació de la Diputació de Barcelona, Mònica Gallardo; el president de l’Associació Catalana de Ràdio, Robert Serentill; el president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, Ramon Grau; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria José Recoder; el professor del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra, Joan M. Corbella; el director general de Mitjans de Comunicació, Ignasi Genovès; i el COI de McCann Worldgroup Spain, Enric Jové.