El jurat de la quarta edició dels Premis de Periodisme contra la violència de gènere de Fundación Grupo Norte ha guardonat el treballs de Lab RTVE, RNE i Diario de Ibiza.

Lab RTVE ha estat distingit en la categoria de televisió pel treball 1.000 mujeres asesinadas, del qual el jurat destaca “la intensa labor de documentació en què ha treballat un equip de gairebé 20 persones, encarregades d’humanitzar cada cas, i de plasmar-ho en una plataforma multimèdia”. A més, es ressalta que aquesta iniciativa interactiva sintonitza amb les noves formes de consum de televisió a la carta en format 360º.

En la modalitat de ràdio enguany s’ha guardonat el programa Mujereando, de RNE, realitzat per Libertad Martínez, Lola Martínez i Estela Viana. Es tracta d’una adaptació radiofònica de l’obra El quejío de una diosa, protagonitzada per víctimes de la violència masclista. El jurat assenyala que és “una fórmula magistral que afronta el drama de la vida real en l’escenari” i que compleix “amb excel·lent el compromís de servei públic i divulgatiu de RNE, al recolzar una iniciativa que cura ferides”.

Finalment, en la categoria de mitjà escrit s’ha premiat el Diario de Ibiza per haver cedit el seu espai a Pilar Ruiz Costa, una víctima que relata el seu calvari en l’article Violencia machista: Los años que no existieron. El jurat destaca que el mitjà “ha demostrat una gran sensibilitat en haver fet de les seves pàgines un altaveu d’un testimoni viu i optimista, que reflecteix que es pot sortir de l’infern”. El Diario de Ibiza ja va guanyar la primera edició del guardó.

Als quarts Premis de Periodisme contra la violència de gènere de Fundación Grupo Norte s’havien presentat 80 candidatures. Cada categoria està dotada amb 3.000 euros.

El lliurament dels guardons tindrà lloc el 29 de novembre a la seu de l’Associació de la Premsa de Madrid.