El consell d’administració de Prisa es va reunir d’urgència aquest dimecres per valorar l’oferta de Telefónica per adquirir el seu 56% de Canal+. Com era de preveure, el grup va acceptar els 725 milions d’euros en metàl·lic de l’empresa de telecomunicacions per desprendre’s de la seva participació en la plataforma de pagament i així poder seguir reduint el deute que arrossega.

L’operació, però, ha de rebre el vistiplau de les autoritats regulatòries, tant l’estatal com l’europea a causa de la seva “dimensió comunitària”, segons va advertir el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín.

Orange denuncia la concentració

De fet, Orange ha denunciat l’operació davant la CNMC, ja que considera que aquesta concentració no hauria de ser permesa, o en qualsevol cas caldria imposar condicions que garantissin que la competència en el mercat de telecomunicacions no es veiés afectada.

Orange assegura que si Telefónica tingués el 78% de Canal+, l’empresa controlaria més del 80% del mercat de televisió de pagament i gran part dels drets audiovisuals en exclusiva. Així, mitjançant els paquets integrats amb serveis audiovisuals, “podria crear barreres d’entrada infranquejables per als demés operadors, reforçant encara més la seva dominància i perjudicant seriosament la competència”.

A més, acusa Telefónica d’oferir continguts audiovisuals exclusius amb “condicions no replicables” per la resta d’operadores, empaquetats amb serveis de telecomunicacions. En aquest sentit, la CNMC ja té obert un expedient sancionador al que s’ha sumat Orange com a part interessada, i pel qual s’estan investigant possibles infraccions derivades dels acords entre DTS i Telefónica en relació a Canal+, Canal+ Liga o Canal+ Liga de Campeones.

Demana la paralització d’ofertes

Orange també ha demanat a la CNMC que paralitzi de forma “immediata” les noves ofertes de Movistar Fusión, algunes de les quals inclouen la migració gratuïta dels clients amb ADSL a la seva xarxa de fibra amb un paquet de televisió sense cost addicional. L’empresa considera que aquestes ofertes no poden ser replicades per les competidores, tal com exigeix la regulació.

A més, Orange demana a la CNMC que Telefónica posi a disposició d’altres operadores de telecomunicacions una oferta majorista de continguts audiovisuals amb uns costos equivalents.