L’article Diaris espanyols lluiten per sobreviure a les pressions econòmiques i polítiques, publicat al New York Times en l’edició del passat 6 de novembre i traduït a l’espanyol per a l’edició digital América quatre dies després, no ha estat molt ben paït a El País. Tot i recollir el testimoni del seu director, Antonio Caño, i el president executiu de Prisa, Juan Luis Cebrián, el diari no en surt molt ben parat –no és l’únic mitjà.

I és que, malgrat la llarga i estreta relació entre ambdues capçaleres, al corresponsal del NYT a Madrid no li va tremolar el pols a l’hora d’escriure l’article i deixar en entredit la independència d’El País, ni tampoc al diari nord-americà a l’hora de publicar-lo.

La resposta ha estat expeditiva. El País va deixar d’inserir en l’edició d’aquest dijous el suplement setmanal de 12 pàgines amb continguts del New York Times, cosa que feia des del maig de 2004. La col·laboració s’ha cancel·lat de manera definitiva, segons confirmaven fonts de Prisa a infoLibre.

A més, es revenjava amb un article titulat Els problemes econòmics limiten l’expansió del New York Times (naturalment també traduït a l’anglès). El text analitza les dificultats financeres del diari estat-unidenc, remarca elseu deute de 430 milions de dòlars (molt inferior als 1.800 d’El País) i posa en dubte la independència davant la possibilitat d’obrir-se camí a Mèxic i que el seu principal accionista sigui el magnat Carlos Slim: “Aquesta vinculació ha suscitat dubtes sobre la dificultat per a The New York Times de mantenir la seva línia editorial independent amb un accionista de tanta influència en el país en què tindrà una nova edició”, afirma El País.

Aquesta, però, no ha estat l’única mesura que ha pres El País. Dies enrere va prescindir de la columna setmanal que des del 1994 publicava el periodista Miguel Ángel Aguilar pels comentaris que aquest feia en l’article del NYT.

“Treballar en El País era el somni de qualsevol periodista espanyol”, afirmava Aguilar. “Però ara hi ha gent tan exasperada que està marxant, de vegades fins i tot amb la sensació que la situació ha assolit nivells de censura”, afegia al final del reportatge.

El cap d’opinió del diari, José Manuel Calvo, va notificar-li que prescindien de la seva columna per tal de “alliberar-lo de la pressió que denunciava en l’article”, Segons explicaven fonts de l’entorn del periodista a infoLibre

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram