La Direcció General de Política Lingüística ha publicat 10 raons perquè els productes digitals parlin català, adreçada a les empreses del món digital, on proposa deu arguments “sòlids” pels quals el català pot esdevenir una oportunitat de negoci i incrementar el potencial de captació de clients. L’acció forma part de la campanya Català, llengua digital.

El Departament de Cultura remarca que el món digital és un territori d’oportunitats per al català, i posa com a exemple el bon posicionament de la llengua a internet, les xarxes socials, els blogs o la Viquipèdia. Per això, considera que el català té el repte d’incrementar l’oferta i el consum de productes digitals en correspondència amb les dimensions demogràfiques de la llengua.

Les deu raons que proposa la publicació, que també es troba en anglès, perquè el català s’utilitzi en els productes digitals, són:

  1. Perquè hi ha un mercat de 10 milions de persones que parlen català, la novena llengua de la Unió Europea.
  2. Perquè les marques digitals globals aposten pel català per atraure usuaris, com ara Google, Microsoft o Apple.
  3. Perquè el català és la vuitena llengua del món en penetració a internet (el nombre d’usuaris respecte la població total del país), per davant del francès, l’italià, l’alemany i el castellà.
  4. Perquè el català és una de les llengües del món amb més continguts a internet. De les 6.900 llengües del món, el català és la 19a en nombre de pàgines web per parlant.
  5. Perquè els webs més visitats a Catalunya són en català, i dels deu portals més visitats al món, sis tenen versió en català.
  6. Perquè el català és una de les primeres llengües de Wikipedia. Ocupa la 17a posició en nombre d’articles i és la primera en nombre d’articles de qualitat.
  7. Perquè les xarxes socials més usades creuen en el valor del català. Per exemple, és la 19a llengua més usada a Twitter i la vuitena més utilitzada als blogs.
  8. Perquè el català disposa de domini propi a internet, el .cat, el primer domini del món que representa una llengua i una cultura, on el nombre de registres no para de créixer.
  9. Perquè els principals sistemes operatius tenen versió en català (Windows, iOS, Android, OS X, Lion o Blackberry).
  10. Perquè el català es troba entre les primeres llengües d’Europa en traducció automàtica i se situa al nivell de l’alemany, el neerlandès, l’hongarès, l’italià, el polonès i el romanès.