Aquest dimarts, Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 14a edició dels seus premis, que es lliuraran dijous en una cerimònia que tindrà lloc a l’auditori de l’ONCE a Barcelona.

Enguany, el jurat ha distingit Francesc Mauri amb el premi al millor professional per “contribuir” des de Catalunya Ràdio a l’acostament dels fenòmens meteorològics a l’audiència “d’una manera didàctica i continuada”, així com al coneixement del territori i els diversos paisatges, i també per “haver-se convertit en un referent de la informació del temps arreu dels Països Catalans”.

El guardó al millor programa de ràdio també s’ha quedat a l’emissora pública i ha estat per a l’especial de la Diada Nacional de Catalunya, conduït per Mònica Terribas i Kílian Sebrià. El jurat destaca “la professionalitat demostrada” en la cobertura informativa de tots els actes convocats l’11 de setembre, en especial “pel repte i la singularitat que suposava cobrir de nord a sud l’anomenada Via Catalana i les rèpliques que es produïen a escala internacional”.

En aquesta categoria el jurat ha atorgat dues mencions de qualitat. A l’espai Punt de Llibre, de la Cadena SER Catalunya, per “saber establir, amb encert i agilitat, un mosaic de seccions que situen l’oient en el centre de l’actualitat editorial i els fenòmens vinculats al món de la literatura”. I a Grans històries, de Ràdio Estel, per “l’original tractament de les relacions intergeneracionals i l’anàlisi professional posterior”, així com per l’aportació de testimonis sobre la memòria històrica més recent.

Pel que fa al premi d’innovació, enguany s’ha atorgat a l’especial RAC 1 cap per avall per la celebració del Dia Mundial de la Ràdio (quan els locutors van intercanviar-se el paper entre ells) “des d’una perspectiva imaginativa, insòlita i excepcional, que va evidenciar l’excel·lent relació entre els equips professionals dels diferents programes que formen la graella de l’emissora”.

Quant al millor programa de ràdio local, el guardó ha estat per a El fanalet, de Montcada Ràdio, per “l’anàlisi i la reflexió sobre els temes d’actualitat de Montcada i Reixach, desenvolupats d’una forma tant imaginativa com rigorosa”.

A més, en aquesta categoria s’han atorgat dues mencions de qualitat. Una per a L’Observador de Ràdio Sant Joan, per la posada en escena “d’una nova manera de presentar i desenvolupar un programa radiofònic de denúncia ciutadana, amb grans dosis de frescor i complicitat amb l’audiència”. La segona és per a Colors primaris, de Ràdio Silenci, per “la bona realització d’un programa que pretén fomentar l’equilibri personal dels oients, des d’un pla tant físic com mental i social”.

A banda, el jurat ha atorgat cinc mencions d’honor: a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), per haver “consolidat” el paper “original, referent i essencial” de la ràdio durant la Via Catalana; a Joan Manuel Surroca, per “una vida professional dedicada al periodisme audiovisual esportiu, en què ha esdevingut tot un referent per a les noves generacions de periodistes”; a Josep Puigventós, per “haver desenvolupat i enaltit d’una manera documentada i constant el món del sardanisme per mitjà de més de 1.500 emissions radiofòniques a Ràdio Rubí”, i a Jordi Tardà, per “ser un ineludible referent en l’àmbit del periodisme i la crítica musical i per obrir-nos finestres internacionals d’una forma fresca i continuada”.

A més, també es guardonen els 25 anys de l’espai Fes ta Festa, en reconeixement a una “tasca continuada de suport, compromís i difusió” de les diferents manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana, primer des de Ràdio 4 i després des de les ones locals i internet.

Finalment, el guardó 1924 a l’audiovisual ha estat per al programa El foraster, de TV3, per “haver sabut posar en primera línia mediàtica una part del país sovint oblidada tot explicant la vida quotidiana que habitualment no apareix mai als mitjans de comunicació”.

El jurat dels premis estava integrat per Carles Solà, Assumpció Maresma, Jordi Margarit, Joan Manuel Tresserras i Imma Tubella.