Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 22a edició dels seus guardons, els quals es lliuraran el 19 de maig en un acte a l’Auditori ONCE de Barcelona.

Enguany, el premi al millor professional és per a Jordi Armenteras, corresponsal a Madrid de RAC1, de qui es destaca que “en temps d’especialització temàtica continua demostrant que el periodista tot terreny pot ser exemple de rigor, credibilitat i dedicació a l’actualitat diversa i complexa”.

En aquesta edició, el premi a l’excel·lència s’ha concedit al podcast La torre de vidre, de Catalunya Ràdio, per “la realització d’una proposta excepcional que aposta per l’actualització d’un clàssic de la ràdio com és el radioteatre amb el plus de la qualitat del relat literari, actors excepcionals i l’ús d’un format d’àudio immersiu”.

El premi al millor programa de ràdio aquest any s’ha atorgat a El matí i la mare que el va parir, el programa despertador de Flaixbac, del qual es ressalta que “d’una manera desenfada combina la música, la informació, l’humor i el sarcasme amb una fórmula d’èxit líder de la radiofórmula musical”. En aquesta categoria s’ha atorgat una menció de qualitat a Sa Porta, d’IB3 Ràdio.

Per la seva part, el premi d’innovació és per a Il·lustres execrables, secció del programa Via lliure de RAC1, per “presentar d’una manera innovadora, irònica i poc convencional la cara oculta de personatges universals que, tot i haver fet aportacions molt importants en els seus àmbits, no eren modèlics”. A més s’ha concedit una menció de qualitat a La veu és màgica, de Ràdio Caldes.

Quant al premi a la inclusió, enguany ha estat per a Oh my goig. El podcast, de betevé, del qual es ressalta que “exposa les conseqüències econòmiques i emocionals de la covid sobre els joves i adolescents en un debat protagonitzat per ells mateixos a partir de les situacions presentades a la sèrie de ficció audiovisual del mateix nom”. També s’ha atorgat una menció de qualitat a Heroïnes Anònimes de Tarragona Ràdio.

El premi al millor programa de ràdio local en aquesta edició s’ha concedit a Veus de casa, de Ràdio Benicarló, un espai contenidor de matí que “d’una manera ordenada presenta l’actualitat diària de la ciutat amb espais informatius, de debat, d’entreteniment o fins i tot de filosofia sempre des de la perspectiva local”. En aquesta categoria s’ha atorgat una menció de qualitat a L’Esport al Punt, de Ràdio Cornellà.

En l’apartat audiovisual, el ‘Guardó 1924’ enguany ha distingit el Telenotícies comarques de TV3 per “la seva labor informativa continuada del que passa a Catalunya més enllà de la capital tot reforçant la magnífica xarxa de corresponsalies”.

Finalment, el jurat ha atorgat quatre mencions d’honor: a Pol Bassó Carbonell, per “haver normalitzat la crítica en català de cinema i sèries al seu canal de YouTube Pol·lícules i a d’altres xarxes socials”; Lluís Flaquer Rifé, periodista i narrador de partits de futbol de SER Catalunya, per “l’ús acurat del llenguatge esquivant tòpics i sobretot el llenguatge bèl·lic o expressions ordinàries i masclistes que sovint encara perduren”; el periodista d’esports Christian Garcia i Montagut, per la seva trajectòria professional en emissores com Antena 3 Ràdio, Ona Catalana o Catalunya Ràdio, i Maria Glòria Farrés Ramon, per la seva trajectòria radiofònica que comença a principis dels anys 50 a Ràdio Terrassa i que actualment continua en actiu a Matadepera Ràdio “gaudint i fent gaudir els oients amb espais musicals i de radioteatre”.

Als 22ens Premis Ràdio Associació s’havien presentat un total de 103 candidatures, 14 menys que l’any passat, quan es va batre el rècord de participació.

El jurat estava presidit per Carles Solà i format per Assumpció Maresma, Jordi Margarit, Joan Manuel Tresserras i Imma Tubella.