Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 18a edició dels seus guardons, els quals han estat marcats per l’actualitat política i social del país.

Enguany, el jurat ha decidit atorgar el Premi Ràdio Associació al millor professional a Mònica Terribas, directora d’El matí de Catalunya Ràdio, per la seva “trajectòria i capacitat periodística demostrada, amb valentia, rigorositat i professionalitat”.

Per la seva part, el Versió RAC1 de Toni Clapés ha estat distingit com a millor programa de ràdio “per una proposta rica en informació i entreteniment que és i ha estat líder indiscutible en totes les temporades d’emissió durant la programació radiofònica de les tardes”. En aquesta categoria s’ha atorgat una menció de qualitat al programa Aire!, d’IB3 Ràdio, per “formular un espai acurat de recuperació de la memòria oral i històrica a través de reportatges construïts a partir de testimonis i experts de les illes”.

En aquesta edició el premi a l’excel·lència ha estat per a “la tasca realitzada amb coratge i professionalitat” per les emissores catalanes en els seus diferents àmbits de cobertura durant el referèndum de l’1 d’octubre. El guardó es personalitza en quatre de les candidatures presentades sobre l’1-O: La Xarxa, Ràdio Banyoles, Catalunya Ràdio i RAC1.

Quant al premi d’innovació, el jurat ha guardonat el projecte IGDA, Igualada Guia d’Àudio, de Ràdio Igualada, per “posar de manifest els nous usos que pot tenir la ràdio en transformar càpsules informatives en una aplicació en català, castellà i anglès per recórrer literalment el patrimoni històric de la població”.

Per la seva part, el premi a la inclusió ha distingit Asteroide B612, d’Emun FM Ràdio (consorci de les emissores municipals d’Albesa, Alfarràs, Alguaire, Almenar i Torrefarrera) per “proposar un programa d’entrevistes a personatges populars conduïdes pels usuaris del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles”. En aquesta modalitat s’ha atorgat una menció de qualitat a l’espai Fons d’armari, d’IB3 Ràdio, per “plantejar un bon programa informatiu i d’entreteniment dirigit a tots els públics però amb una perspectiva des de la comunitat LGTBI”.

El jurat ha atorgat el premi al millor programa de ràdio local a l’especial programa 1.000 de Badalona matí, de Ràdio Ciutat de Badalona, per “l’elaboració d’un treballat programa en què en destaca l’excepcional trobada de tots els alcaldes d’època democràtica”. En aquesta categoria hi ha dues mencions de qualitat: a Tastets d’Història, d’Ona La Torre, per “presentar un programa dinàmic de divulgació històrica amb l’objectiu d’incentivar el coneixement del propi espai territorial, i a El pont de Mahoma, de Tarragona Ràdio, per “comentar l’actualitat de l’alpinisme amb la destacada transmissió del moment en què Òscar Cadiach fa el cim del Broad Peak i es converteix en el primer alpinista català que culmina els catorze vuit mils sense oxigen”.

En l’apartat audiovisual, el ‘Guardó 1924’ en aquesta edició ha distingit el documental Las cloacas de Interior, dirigit per Jaume Roures i produït per Mediapro, per “presentar un treball valent d’investigació i anàlisi sobre les maniobres ocultes del Ministeri de l’Interior”.

Finalment, Ràdio Associació de Catalunya atorga set mencions d’honor:

  • Als 20 anys de Flaix Andorra com a “proposta d’èxit de l’àmbit privat que contribueix a normalitzar la presència del català en l’àmbit radiofònic a l’estat andorrà”.
  • Als 30 anys del programa La nit dels ignorants, el qual es destaca que “ha esdevingut un clàssic modern de la programació de Catalunya Ràdio i s’ha convertit en una icona de la intel·ligència col·lectiva”.
  • Isabel Vinaixa Bonet, productora d’exteriors de RAC1 i RAC105, per la seva trajectòria en l’organització d’esdeveniments que “faciliten l’acostament de la ràdio a l’oient”.
  • Joan Vives Bellalta, locutor-redactor de Catalunya Música, per la seva trajectòria com a divulgador musical des dels inicis de l’emissora ara fa 30 anys.
  • Francesc Sánchez Carcassés, periodista impulsor de mitjans audiovisuals, una referència del periodisme esportiu i de música popular a les comarques gironines.
  • Josep Gifreu i Pinsach, periodista i catedràtic de Teoria de la Comunicació, per la seva tasca universitària i, especialment, per la “gran influència política que ha tingut la seva noció d’espai català de comunicació que ell ha fonamentat, difós i ha anat actualitzant”.
  • I a Andrew Marr, editor de la BBC, per “haver exercir sense complexos l’ofici de periodista davant les respostes del Ministre d’Exteriors d’Espanya, Alfonso Dastis, en una entrevista a The Andrew Marr Show“.

Els Premis Ràdio Associació es lliuraran el 3 de maig en un acte a l’Auditori de l’ONCE a Barcelona.

En la seva 18a edició, els guardons han rebut 86 candidatures, igualant el rècord de participació assolit l’any passat.

El jurat estava presidit per Carles Solà i format per Imma Tubella, Assumpció Maresma, Joan Manuel Tresserras i Jordi Margarit.