L’oasi jove de Ràdio Rubí ha estat cancel·lat de manera fulminant de la graella després de fer “sàtira” sobre el cas de transfuguisme a l’Ajuntament, segons han denunciat l’equip del programa. El govern municipal justifica la decisió per la “falta de pluralitat” de l’espai.

El passat dimarts, L’oasi jove va voler abordar amb ironia la situació política de Rubí amb diferents cançons. Així, va sonar Sobreviviré, de Mónica Naranjo, per parlar de l’alcaldessa Ana María Martínez (PSC), que ha salvat una moció de censura gràcies a un regidor trànsfuga de CDC, Sergi Garcia, el qual s’ha incorporat a l’equip de govern a canvi de 40.000 euros per mitja jornada de treball. A ell, el programa li va reservar Escándalo, de Raphael. A més, es va musicar amb Y viva España, de Manolo Escobar, el fet que l’Ajuntament rubinenc fos l’únic que va celebrar el Dia de la Constitució.

Després de rebre les queixes de l’alcaldessa i de la regidora de Comunicació, Maria Mas, la directora de Ràdio Rubí, Lídia Juste, va cancel·lar L’oasi jove, eliminant del web el seu darrer programa.

“Sembla que la ironia, el to simpàtic i la crítica estan prohibits en aquesta ciutat, especialment en els mitjans públics, els quals haurien de ser un espai d’expressió i difusió ciutadana on es donés veu a totes les posicions i opcions polítiques”, assenyala l’equip del programa, que s’ha emès mensualment durant 12 anys com a col·laboració sense retribució econòmica.

A banda, afegeixen que els professionals de Ràdio Rubí actualment “es troben en una situació molt complicada a causa de les nombroses pressions que reben per part d’un equip de govern que està desballestant la ràdio municipal”, i adverteixen que “vénen temps difícils i plens de pràctiques caciquistes a la nostra ciutat”.

L’Ajuntament vol una paròdia política “equitativa, plural i equilibrada”

L’equip de govern argumenta la mesura per la “falta de pluralitat” de L’oasi jove, “especialment” en el programa del passat dimarts. “Si bé s’entén que els mitjans de comunicació públics han de ser espais de reflexió i informació, però alhora també d’entreteniment i paròdia política, aquesta hauria de ser sempre equitativa, plural i equilibrada, i mai centrar aquesta crítica cap a unes formacions polítiques en concret i en detriment d’unes altres”.

El consistori explica que, arran del darrer programa, la direcció de Rubí Serveis de Comunicació Audiovisual va demanar als responsables de L’oasi jove que “es comprometessin a rebaixar el to de les següents emissions”, a la qual cosa es van negar.

“Entenem que mantenir un programa que no sigui plural i respectuós suposa un greuge comparatiu que no es correspon amb el sentit públic de l’emissora ni amb la pluralitat de la ciutadania”, assenyala l’Ajuntament. “No podem permetre que, basant-se en la sana sàtira política, es llencin acusacions i imputacions de delictes cap a persones i/o partits polítics, vulnerant així el seu dret a defensar-se i atemptant contra el principi bàsic de presumpció d’innocència”, afegeix.

Sobre aquest darrer punt, l’equip de L’oasi jove assenyala que, escoltat de nou el darrer programa, considera que “no es va faltar el respecte” a ningú. “L’única expressió que hem detectat que podria ser ofensiva o, en tot cas, podria ser acusada de voler dir quelcom que no es pretenia és l’expressió ‘trama corruptela’ (minut 34.37) i en cas que algú s’ho hagi pogut prendre com una acusació demanem disculpes”, assenyala.

El programa censurat

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram