Eludir els blocs electorals és, possible, no es cansa de repetir el Col·legi de Periodistes de Catalunya. El darrer exemple s’ha produït a Sant Vicenç dels Horts, on en el ple municipal celebrat aquest dijous tots els grups van aprovar una moció d’urgència contra els blocs electorals i a favor que Ràdio Sant Vicenç utilitzi criteris periodístics per cobrir informativament la campanya dels comicis del 24 de maig.

“Imposar un ordre i un temps a la informació és una censura inacceptable en qualsevol democràcia que contradiu la llibertat d’informació i la llibertat de premsa”, assenyala la moció presentada pels partits de l’equip de govern (Junts x SVH, ICV i CiU).

Amb aquesta mesura, el ple ha mostrat el seu suport a la crida realitzada pel Col·legi de Periodistes en què insta les forces polítiques amb implantació local arribar a consensos per permetre que els respectius mitjans públics puguin cobrir la campanya electoral de les municipals seguint criteris professionals sense cenyir-se als blocs electorals.

La doctrina de la Junta Electoral Central permet que no s’apliquin els blocs electorals si hi ha un acord unànime de les forces polítiques que concorren en uns comicis, de manera que renuncien a presentar cap reclamació per la cobertura informativa.