El Col·legi de Periodistes de Catalunya celebra les iniciatives presentades en diversos ajuntaments catalans perquè els respectius mitjans públics puguin cobrir la campanya electoral del 24 de maig seguint criteris professionals sense cenyir-se als blocs electorals, i anima la resta a deixar treballar els periodistes “sense interferències”.

L’entitat recorda que fer-ho tan sols és una qüestió de voluntat política, ja que la doctrina de la Junta Electoral Central permet que no s’apliquin els blocs si hi ha un acord unànime de les forces polítiques que concorren en uns comicis, de manera que renuncien a presentar cap reclamació per la cobertura informativa.

Per això, el Col·legi reclama un “gest d’amplitud de mires i compromís democràtic” a totes les formacions polítiques amb representació als municipis catalans, les anima a presentar i aprovar mocions als plens contra els blocs electorals, i demana que “respectin el seu compromís amb la ciutadania” si són reelegides.

Exemple a seguir

El CPC considera “tot un exemple a seguir” els acords o mocions ja aprovades, així com les que es debatran els propers dies en alguns consistoris. “Fins ara, alguns mitjans locals de poblacions petites i mitjanes han demostrat que es pot fer informació sobre la campanya electoral seguint criteris informatius i no polítics, una informació d’interès i de servei públic sense blocs electorals”, remarca en un comunicat.

Per al Col·legi de Periodistes, aquesta pràctica “s’ha de generalitzar”, i assenyala que les municipals del 24 de maig han de ser “l’oportunitat per anar endavant i no endarrere”, defugint uns blocs electorals que considera “una anomalia antidemocràtica del tot absurda”.

L’entitat recorda que, en motiu de les eleccions a Andalusia, la JEC ha reconegut que “la proporcionalitat estricta no és suficient per garantir una informació plural i ha obligat els mitjans públics a tenir en compte els ‘grups polítics representatius’”.

Segons el CPC, aquesta “és una prova més de la incongruència dels blocs, que només responen a la por dels partits a deixar la informació en mans dels professionals. Un tic predemocràtic que s’ha de superar d’una vegada”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram