La campanya per assolir la viabilitat de Ràdio Terra i garantir el futur del projecte no ha reeixit. L’emissora autogestionada dels Països Catalans ha decidit plegar “a contracor” quan s’encaminava cap al cinquè aniversari des de l’inici d’emissions.

Els factors que han provocat la decisió són diversos, més enllà de la frustrada campanya que buscava obtenir una base sòlida i regular els ingressos. En els dos darrers anys, l’entitat havia perdut més de 100 socis (dels gairebé 400 que havia arribat a tenir), cosa que va provocar passar “de la precarietat a la inviabilitat econòmica”.

Tampoc van fructificar els intents per complementar els ingressos de les persones associades amb publicitat d’entitats sense ànim de lucre i empreses amb criteris socials, així com amb subvencions d’institucions públiques.

En paral·lel, l’oferta de Ràdio Terra havia experimentat un creixement exponencial: va començar amb un informatiu i una hora de debat al dia; l’any passat comptava amb set programes propis a la graella, i enguany els havia triplicat arribant als 21.

L’emissora també ha rebutjat donacions puntuals de persones i entitats perquè amb la campanya es buscava aconseguir “una base d’ingressos sòlida i regular per poder sortir de la precarietat i dedicar el temps necessari a fer ràdio i fer créixer el projecte, en lloc de patir constantment per la sostenibilitat econòmica”.

La decisió de tancar, doncs, és conseqüència d’una “reflexió serena i madurada”, expliquen en un comunicat. “De la mateixa manera que ho vam fer en l’inici del projecte, i hem mantingut al llarg d’aquests cinc anys, hem partit del principi de prudència i de tenir clar que Ràdio Terra només era viable si la gent volia que aquesta ho fos”, afegeixen.

Les persones responsables de Ràdio Terra no amaguen la “tristor”, no només per la fi del projecte, sinó també “pel fet de constatar que encara estem a quilòmetres llum de teixir una xarxa nacional de mitjans de comunicació populars”. Amb tot, es mostren convençudes que “són possibles” els projectes de comunicació popular i d’àmbit nacional.