Àmplia oposició a la intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies en aplicació de l’article 155 per garantir “la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial; així com el coneixement i respecte dels valors i principis continguts en la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”, segons el text remès al Senat pel Govern del PP amb el suport de PSOE i Ciudadanos.

El consell professional de Televisió de Catalunya titlla la “presa de control” dels mitjans públics de la Generalitat com un “atac directe, indigne i impúdic a la llibertat d’expressió, d’informació i de premsa, i a la professionalitat dels seus treballadors”. En un comunicat, els professionals adverteixen que es mantindran “fidels” al mandat del Parlament sorgit el 27 de setembre.

“TV3 i Catalunya Ràdio pertanyen a tots els catalans; han contribuït i contribueixen a fer reviure, viure i créixer la llengua i la cultura catalanes, han estat i són elements d’integració i són els mitjans més ben valorats pels ciutadans de Catalunya. En definitiva, són un patrimoni que no permetrem que ens sigui manllevat”, defensa l’òrgan.

Per la seva part, el comitè d’empresa de TV3 afirma que és “intolerable” que s’estableixi un control dels mitjans públics per part del Govern espanyol, i recorda que aquest “ostenta cotes lamentables d’intervencionisme en els mitjans que controla”, com han denunciat en reiterades ocasions els treballadors de RTVE. “TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN són de tota la ciutadania i les volem lliures i obertes”, reblen.

En un comunicat conjunt, el consell professional i el comitè d’empresa de Catalunya Ràdio qualifiquen d'”impròpia” d’una democràcia la possibilitat que s’esculli un nou director de l’emissora “saltant-se tots els tràmits democràtics i legals”. Si això arribés a passar, ja han avançat que no reconeixerien la seva autoritat: “Rebutgem la possibilitat que s’assigni la direcció d’aquest mitjà a una persona aliena que no hagi passat el tràmit de ser proposat pel consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i que ni tan sols estigui avalat pel Parlament.

A més, consell i comitè consideren que el text de l’acord referent als mitjans públics és un “insult” a la professionalitat dels seus professionals. “Sempre hem treballat amb llibertat i, si en alguna ocasió s’ha detectat alguna anomalia, ha estat denunciada pel consell professional i s’ha resolt a l’instant”, recalquen.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual també s’ha pronunciat com a institució amb un comunicat on afirma que “continuarà, ferma, amb la missió d’oferir a tots els ciutadans de Catalunya, en compliment del mandat del Parlament, un servei públic de qualitat, compromès amb els principis ètics i democràtics, i amb el pluralisme”.

La CCMA defensa la tasca la tasca dels seus professionals i d’uns mitjans que “reflecteixen la diversitat de la societat i són garantia d’una informació veraç, objectiva i plural”. “Així ho indiquen els informes d’observança del pluralisme i totes les dades objectives, i ho referma la confiança de l’audiència, cada dia: els programes informatius de TV3 són líders molt destacats i referència indiscutible al nostre país, i encapçalen els rànquings de qualitat i credibilitat”, recalca.

El comitè d’empresa de l’ACN adverteix que “s’oposarà amb tota la vehemència possible a qualsevol intent de posar l’agència pública del país a disposició d’un missatges distorsionat de la realitat catalana en mans, per exemple de direccions imposades sense l’aval del consell d’administració”. Sobre la possibilitat que des del Govern espanyol s’esculli una nova direcció diu que és “més propi de règims d’altres temps”.

La plantilla de l’ACN també respon a les insinuacions del text enviat al Senat: “Considerar que els treballadors dels mitjans públics catalans no han treballat fins ara seguint aquestes directrius significa desconèixer per complet la tasca que ha situat l’espai comunicatiu públic català com un dels més professionals de l’Estat, tal com ho posen de manifest els informes del CAC, el CEO i el CIS”, etziba.

“Veracitat, contrast, objectivitat i pluralisme són paràmetres que marquen el dia a dia de la tasca de l’ACN, de TV3 i Catalunya Ràdio en tots els seus àmbits d’actuació, i considerar-ho d’altra manera, tal com es desprèn de l’acord del Consell de Ministres, no pot voler dir altra cosa que el que es persegueix és controlar un missatge que, probablement, no és tant del gust del Govern espanyol com el que difonen els mitjans públics estatals”, rebla el comitè d’empresa de l’agència.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha condemnat “de manera contundent” la voluntat d’intervenir els mitjans públics de la Generalitat, que considera “un atac directe sense precedents a la democràcia i la llibertat d’expressió”, i que “qüestiona de manera intolerable i inadmissible” la professionalitat de TV3 i Catalunya Ràdio.

“Cap situació, per excepcional que sigui, ha de comportar un pas enrere a la llibertat d’expressió o d’informació”, adverteix. A més, el CPC entén que la intervenció del Govern espanyol “posa en risc i qüestiona” la independència periodística, i explicita el reconeixement a la tasca professional de les redaccions.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha condemnat “amb contundència i rotunditat” la decisió d’intervenir TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN, i assegura que contribuirà a “una defensa activa” dels mitjans públics. En la línia del CPC, el Grup Barnils assegura que la intervenció és “un atac sense precedents a les llibertats d’expressió i d’informació”, i mostra el seu suport als treballadors dels mitjans públics: “Gràcies al seu compromís i a la seva professionalitat, els mitjans públics han contribuït decisivament a la cohesió social del nostre país”, destaca.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya igualment rebutja “frontalment i radicalment” la intervenció dels mitjans de la Generalitat. “Aquest intervencionisme desmesurat i interessat vulnera les competències del Parlament de Catalunya, l’únic organisme segons la legalitat estatutària que invoquen que pot nomenar o canviar els membres del consell de govern de la CCMA, i és una interferència del poder polític en l’àmbit de la informació pública i en el dret a la informació de la ciutadania”.

L’SPC troba “especialment sagnat” que la intervenció l’executi un Govern “caracteritzat per la utilització fins a límits exagerats dels mitjans de comunicació d’àmbit estatal com RTVE”.

Els sis degans de les facultats amb estudis de Comunicació de Catalunya han rebutjat la intenció del Govern espanyol de “controlar” TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN, i l’insten a no emprendre cap acció que pugui comprometre la seva independència i pluralisme.

Segons ells, la intervenció dels mitjans públics “seria un atac contra la llibertat d’expressió, vulneraria el dret de la ciutadania a rebre informació veraç i, en definitiva, aniria en detriment de la democració i dels drets fonamentals de les persones”, assenyalen en un comunicat conjunt Ernest Abadal (Universitat de Barcelona), Josep M. Carbonell (Ramon Llull), Xavier Ferrà (Universitat de Vic), Maria José Recoder (Autònoma), Josep Sànchez Cervelló (Rovira i Virgili) i Carles Singla (Pompeu Fabra).

Per a la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya afirma que la intervenció de TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN és un “atac a la llibertat”, i mostra el seu suport a les seves direccions i treballadors “davant d’una situació sense precedents a la nostra història recent, que “atempta contra la seva independència com a professionals i contra la llibertat d’informació”.

Per la seva part, el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya ha expressat el seu rebuig a la intervenció dels mitjans públics i ha condemnat el que qualifica d'”atac a la llibertat d’expressió”.