La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya, la Federació de Sindicats de Periodistes i l’Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió han sol·licitat la intervenció del Consell Superior d’Esports perquè la Lliga de Futbol Professional corregeixi les condicions imposades als reporters gràfics per fer la seva feina.

En concret, les organitzacions reclamen que s’incrementi a 22 el nombre de professionals gràfics que puguin accedir als partits de competició i amistosos; que es permeti l’accés a entrenaments dels equips, així com a presentacions, rodes de premsa i esdeveniments d’interès públic; i una millor ubicació de fotògrafs i càmeres als estadis perquè puguin desenvolupar la feina de la millor manera possible i amb condicions segures.

També demanen que els professionals facin les tasques de neteja del seu material de treball sota la supervisió del personal designat pel club o la LFP i així evitar danys en les càmeres, tal com va passar la temporada passada.

Finalment, les entitats també reclamen que clubs i LFP deixin de substituir la tasca dels professionals amb la distribució gratuïta als mitjans de material gràfic. “Aquesta substitució atempta contra la llibertat de premsa i constitueix un cas flagrant d’intolerable competència deslleial amb el nostre sector”, alerten.

El president de la FAPE, Nemesio Rodríguez; el secretari general de la FeSP, Agustín Yanel, i el president de l’ANIGP-TV, Víctor Lerena, es van reunir dimarts amb la presidenta del CSD, Irene Lozano, a qui van traslladar les seves reclamacions. Segons les tres entitats, Lozano considera justos els plantejaments i s’ha compromès a realitzar gestions perquè la LFP accepti millorar les condicions dels fotoperiodistes.

En la carta lliurada a la presidenta del CSD on exposen les seves reivindicacions, les tres organitzacions assenyalen que qualsevol límit que s’imposi als professionals gràfics no només els afecta a ells i els mitjans, sinó també al dret de la ciutadania a rebre informació veraç. Les tres entitats remarquen que aquest és el seu interès, a més de preservar l’ocupació en un sector molt castigat a causa de la pandèmia.