La Classificació Mundial sobre Llibertat de Premsa que realitza anualment Reporters sense Fronteres “revela la intensitat de les escomeses dels estats, de certes ideologies i d’interessos privats contra la llibertat i la independència del periodisme”, segons l’organització.

“L’evolució global mostra un clima de por generalitzada i de tensions, que se suma a una creixent influència dels estats i dels interessos privats en les redaccions”, assenyala l’ONG.

Caiguda “lleu” d’Espanya

Finlàndia es manté com el país on els mitjans tenen una major llibertat (ocupa el primer lloc del rànquing des de 2010), seguit dels Països Baixos (guanyen dues posicions respecte l’any passat) i Noruega (passa de segon a tercer).

Per la seva part, Andorra passa del 32è al 33è lloc de la classificació, mentre que Espanya també retrocedeix una posició, fins a la 34a. En aquest últim cas, RsF remarca que es tracta d’un “descens lleu” si es tenen en compte canvis legislatius “àmpliament denunciats” com l’aprovació de la Llei mordassa, la modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal i la reforma de la Llei orgànica del Poder Judicial.

L’organització argumenta la lleu caiguda espanyola, entre d’altres causes, pel “deteriorament general” de la llibertat de premsa a tot el món. En aquest sentit, recorda que, països propers en la classificació en edicions anteriors, com el Regne Unit i França, han passat d’ocupar els llocs 34è i 38è a situar-se en el 38è i el 45è, respectivament. En aquest sentit, RsF assenyala que “la ferocitat de la lluita antiterrorista colpeja directament al cor de la llibertat”.

Defensar el periodisme digne

“Lamentablement, és un fet notori que nombrosos dirigents en el món han desenvolupat una espècie de paranoia enfront l’exercici legítim del periodisme”, assenyala Christophe Deloire, secretari general de Reporters sense Fronteres. “El clima general de por comporta un odi creixent al debat i al pluralisme, un bloqueig dels mitjans de comunicació per part de governs en plens excessos autoritaris i lliberticides, així com una influència creixent dels interessos particulars en la informació, en el sector privat”, afegeix Deloire.

“És essencial defensar el periodisme digne d’aquest nom enfront l’increment de la propaganda i la informació dictada o patrocinada per interessos particulars. Garantir el dret dels ciutadans a una informació independent i fiable és una de les solucions als problemes locals i globals als quals ens enfrontem”, remata el secretari general de l’organització.

La classificació elaborada per RsF des de 2002 avalua la situació de la llibertat de premsa de 180 països basant-se en la valoració del pluralisme, la independència dels mitjans, la qualitat del marc legal i la seguretat dels professionals de la informació.