Les empreses que gestionen les plataformes de vídeos YouTube i Dailymotion i l’administradora de fòrums CloudFlare han retirat o modificat onze continguts denunciats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya per incitar a l’odi i a la violència envers les persones LGBTI.

Al desembre, el CAC va portar davant la Fiscalia de Barcelona l’existència de 33 continguts susceptibles d’incitar a l’odi i a la violència envers el col·lectiu LGBTI, i en paral·lel es va adreçar a les empreses proveïdores perquè els retiressin de manera immediata.

Com a resultat, YouTube ha eliminat quatre vídeos, ha imposat condicions mínimes d’edat per accedir a quatre més, i ha desactivat els comentaris homòfobs en un altre cas. D’altra banda, Dailymotion ha retirat el vídeo que havia estat denunciat, mentre que l’empresa CloudFlare ha eliminat el fòrum que administrava.

El CAC assenyala que els continguts analitzats usaven expressions denigrants i ofensives contra les persones LGBTI, qualificaven l’homosexualitat de perversió, i consideraven que es tracta d’una malaltia i un desequilibri mental. També hi havia continguts d’amenaça i d’exhortació o relativització de la violència contra aquest col·lectiu.

56 continguts retirats o condicionats en dos anys

El Consell de l’Audiovisual, que el 2015 va iniciar actuacions en l’àmbit d’internet, ha elaborat diversos informes sobre pornografia infantil, anorèxia i bulímia, violència masclista, incitació al suïcidi, pedofília i homofòbia.

Des del 2016, a més de les denúncies a la Fiscalia, el CAC s’adreça directament a les empreses proveïdores a les quals reclama la retirada dels continguts. En aquests dos anys, han actuat sobre 56.

En concret, han retirat definitivament 38 continguts; han inclòs una advertència de contingut o bé l’obligació de registre previ en nou casos; han desactivat els comentaris en un cas, i en els vuit restants els continguts no es poden trobar en obert, ja sigui perquè han caducat o bé perquè han passat a l’àmbit privat.