Els professionals d’informatius de RTVE han mostrat la seva indignació davant la maniobra del PP per bloquejar el procés de renovació de la presidència i el consell d’administració de la corporació pública, el qual comptava amb el suport de la resta de partits. Aquest divendres al matí, molts treballadors han protestat contra la maniobra vestint de dol i amb concentracions a Torrespaña i els centres territorials.

Dijous, les meses del Congrés i el Senat van debatre conjuntament sobre la posada en marxa del concurs públic per renovar la cúpula de RTVE consensuat per PSOE, Podemos i Ciudadanos, i amb el suport de la resta de grups de l’oposició. A l’hora de votar el document, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va demanar fer-ho per separat, de manera que al Senat, amb majoria dels populars, el concurs podria quedar tombat.

Davant la negativa de la resta de grups, el PP va decidir demanar dos informes, un per saber si el text del concurs compleix la legalitat vigent (els populars creuen que sí), i l’altre per si les votacions s’han de realitzar per separat o en les meses conjuntes. Tot plegat endarrerirà un cop més l’elecció d’una nova presidència i consell d’administració.

Dubtes sobre “l’esperit democràtic” del PP

Els consells d’informatius de TVE, RNE i RTVE.es rebutgen el que entenen són unes “maniobres dilatòries per retardar i acabar per paralitzar la renovació dels màxims òrgans de la Corporació RTVE”. Els professionals dels serveis informatius veuen “difícil” no interpretar la decisió com “una actuació de part”, ja que el “costum” és que la taula Congrés-Senat prengui les seves decisions per majoria en votació conjunta.

Els professionals dubten “de l’esperit democràtic d’una actitud en la qual una minoria [el PP] bloqueja a la majoria [la resta de grups] utilitzant els ressorts del poder governamental i les institucions que ocupen”. Respecte a la petició d’un informe sobre la legalitat del concurs, els consells d’informatius consideren que, tenint en compte que el text ha estat supervisat pels assessors d’almenys PSOE, Podemos i C’s, la resolució de dubtes i millores de l’acord “no han de comportar la seva paralització, especialment perquè ha transcorregut un mes sense que ningú les hagi plantejat”.

Els consells d’informatius alerten que la propera temporada s’iniciarà amb una presidència i consell en funcions, doncs el seu mandat finalitza al juny. De fet, quan la nova temporada arrenqui al setembre, farà un any que el Congrés va aprovar el nou sistema d’elecció.

Per als òrgans professionals de RTVE la dilació comporta un altre “risc”: seguir oferint a la ciutadania “uns informatius dependents del Govern, parcials i totalment mancats de la pluralitat que exigeixen les lleis espanyoles i europees”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram