El consell d’administració de RTVE va aprovar aquest dimarts el Pla de sostenibilitat i millora de l’eficàcia per al període 2015-2016 amb el qual preveu estalviar 20 milions d’euros en despeses generals (12 l’any que ve i 8 milions el 2016); una reducció de 4 milions de les despeses de personal en els dos anys; incrementar els ingressos propis un 10% anual, i potenciar la inversió en uns 40 milions l’any.

Segons RTVE, el pla, que va quedar pendent d’aprovació amb la dimissió del seu anterior president, Leopoldo González-Echenique, representa una continuïtat respecte el que s’ha aplicat els darrers dos anys, el qual ha suposat “un esforç per ajustar els seus costos de funcionament al nou entorn econòmic i pressupostari”.

El nou pla busca “traçar les línies” que permetin assegurar que, amb l’actual marc pressupostari, es pugui “desenvolupar l’activitat de forma sostenible sense afectar el compliment de les missions de servei públic, per un costat, i per l’altre, sense renunciar a assolir índexs d’audiència superiors als actuals”, assegura l’ens.

Així doncs, el pla preveu cinc línies de treball: potenciació de les tasques i la missió de servei públic sense renunciar a l’audiència; reducció de les despeses directes i indirectes de producció; millora de la gestió dels recursos humans; potenciació dels ingressos propis, i línies estratègiques d’inversió.

Reorganització directiva

El consell d’administració també ha aprovat una reorganització de l’estructura directiva per aconseguir una “major simplificació i capacitat operativa”. Aquesta “racionalització i simplificació” de l’organigrama directiu implica la disminució del nombre de directius externs tant per la reducció de la mateixa estructura com per la promoció interna de la plantilla a funcions d’alta responsabilitat.

Una de les primeres mesures d’aquesta racionalització ha estat la destitució de Ricardo Villa, director de la premiada àrea de mitjans interactius, qui va accedir al càrrec el 2010, i que des de 2007 havia desenvolupat diferents càrrecs en aquesta divisió.

Venda dels estudis Buñuel i crèdit extraordinari

En la reunió del consell d’administració d’aquest dimarts també es va aporvar la venda dels estudis Buñuel a la promotora Pryconsa per 35,27 milions d’euros, que es pagaran al comptat, i amb la possibilitat que RTVE ocupi l’immoble durant un any sense cost.

A banda, per fer front a la previsió de dèficit de 133 milions per aquest any, RTVE demanarà al Ministeri d’Hisenda un crèdit pressupostari extraordinari per “neutralitzar” aquest dèficit. L’ens argumenta la previsió dels números negatius per una desviació dels ingressos de 100,8 milions per “l’absència de liquidacions complementàries de les taxes de les operadores”, a més d’una major despesa no contemplada principalment pels Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi.