Sota el lema Ho fem per tu, RTVE Catalunya aquesta temporada presenta nombroses novetats en una programació que, a més, duplica les emissions en català de 24 a 48 hores.

“Arrenquem la temporada amb molta il·lusió, amb tota la humilitat del món, però també amb ambició d’oferir un millor producte, de millorar la nostra presència a Catalunya, tant de Ràdio 4 com de TVE; amb l’ambició de satisfer les necessitats de tots els catalans, de ser la televisió de tothom, on tothom hi tingui cabuda”, ha assenyalat en la presentació el director d’informació i actualitat de RTVE, Enric Hernàndez. .

“No venim a plantar cara a ningú. En tot cas venim a plantar una llavor; una llavor d’esperança que haurà de fructificar i que en els propers temps haurà de convertir-se en una oferta competitiva, és veritat, però també complementària a altres ofertes que existeixen a Catalunya”, ha afegit Hernàndez.

Per la seva part, l’administradora provisional única de RTVE, Rosa María Mateo, ha recordat que el gener de 2019 va anunciar la voluntat de duplicar les hores d’emissió en català en un any i quadruplicar-les en quatre. La periodista ha celebrat que, malgrat la dotació pressupostària extraordinària per finançar-ho no va arribar, finalment s’ha pogut començar a fer realitat la idea d’ampliar la programació en català. “Volem avançar i seguir endavant”, ha dit Mateo.

Gemma Nierga, Xavier Sardà i Samanta Villar

Una de les principals novetats de la temporada de RTVE és Cafè d’idees, amb Gemma Nierga, que va néixer l’any passat com a secció d’entrevistes d’El matí a Ràdio 4 i que ara es converteix en un programa matinal d’actualitat que s’emetrà simultàniament a La 2 i Ràdio 4 a partir del 21 de setembre (de dilluns a divendres, de 8 a 10 h).

Una altra novetat important és Obrim fil, a La 1, conduït per Xavier Sardà amb la periodista Ana Boadas com a mà dreta (els dijous, a les 23.30 h). El programa es presenta com un debat social que vol aprofundir de manera entretinguda i entenedora en qüestions d’interès per a la ciutadania amb analistes i especialistes.

Un altre programa nou és La metro, dirigit i presentat per Quim Barnola a La 2 (de dilluns a divendres, a les 14.35 h), centrat en la informació i l’actualitat de la regió metropolitana de Barcelona.

Desmarcats és un nou programa sobre actualitat esportiva, dirigit i presentat per Albert Font, el qual també s’emetrà simultàniament a La 2 i Ràdio 4 a partir del 28 de setembre (de dilluns a divendres, a les 14.55 h).

La programació de tarda de La 2 arrencarà amb l’emissió dels Grandes documentales, amb la novetat que ara es podran veure en català mitjançant l’opció dual.

En línia és una nova proposta per a les tardes de La 2 (de dilluns a dijous), un programa d’entreteniment sobre transformació social i digital presentat per la periodista Jèssica del Moral.

Una altra aposta de la nova temporada és la sèrie documental de divulgació Perduts en el temps, presentada per Bruno Oro, que els dimarts a La 2 visitarà llocs abandonats de tot Catalunya.

A més, en la graella de TVE Catalunya es mantenen programes com 20vint, Noms propis, Punts de vista, Jo soc Erasmus, Cinc dies a…, o Calidoscopi, així com els diferents espais informatius, que aquesta temporada presenten noves cares i veus.

Pel que fa a Ràdio 4, a banda del Cafè d’idees i Desmarcats destaca Després del col·lapse, conduït per Samanta Villar (de 22 a 23 h), un programa de reportatges arran de la situació generada per la crisi sanitària de la Covid-19.

La graella de la ràdio pública suma dues novetats: l’espai de divulgació Fem salut, dirigit per Xavi Collado, i el programa despertador Els cantamanyanes, amb Joan Arenyes.

Projecció d’un portal de notícies en català

En la presentació, el director de RTVE Catalunya, Pere Buhigas, ha recalcat que els centres de Sant Cugat i Roc Boronat són “dues grans fàbriques audiovisuals” que no es limiten a la programació en català.

A més, el periodista ha avançat que s’està treballant en una dotzena més de projectes, dels quals n’ha esmentat dos: tornar a oferir teatre en català a La 2 i crear un portal de notícies. “Creiem que això ens aproparà a la societat catalana, i amb això ens implicarem encara més amb el teixit social en el que estem immersos”, ha assenyalat sobre el nou web.