El nou pla de retallades per disminuir la despesa que ultima la direcció de RTVE va agafant forma: l’empresa vol reduir la plantilla dels 6.400 treballadors actuals a 5.900 mitjançant baixes voluntàries. Es preveu que el pla s’aprovi abans d’acabar el juliol.

A principis de mes, l’ens ja havia avisat que la mesura estava en estudi (entre d’altres, com el tancament de Teledeporte, previst per a finals d’any), tot i que no donava xifres. De fet, l’única manera de reduir la plantilla abans de 2016 és mitjançant les baixes incentivades, les quals estan contemplades en el conveni col·lectiu aprovat al novembre i que té vigència fins a finals de 2015.

A banda de rebaixar el nombre de treballadors, RTVE té intenció d’aplicar una rebaixa d’alguns plusos de la plantilla; reduir un 5% la contractació temporal, i retallar l’estructura directiva en un 5% i els comandaments operatius en un 16%.

Vaga parcial el 24 de juliol

El pla és la contrapartida que demana la SEPI després que aquesta hagi acceptat fer una aportació extraordinària de 130 milions d’euros a la Corporació per compensar el dèficit acumulat els darrers exercicis. I és que, tot i les retallades dels darrers any, de gener a maig de 2014 l’ens ja havia generat un dèficit de 67 milions de gener a maig. En un principi, RTVE va apuntar que amb el pla esperava generar uns estalvis acumulats de 32,4 milions d’euros el 2014 i de 34,9 milions el 2015.

Els sindicats, però, s’oposen a les intencions de la direcció, i ja s’han començat a mobilitzar. El proper 24 de juliol, han convocat aturades parcials d’11 a 13 i de 16 a 18 hores (coincidint amb la clàssica etapa del Tourmalet del Tour de França) per protestar contra aquestes mesures. Depenent del pla que acabi aprovant l’empresa, els treballadors intensificarien les mobilitzacions al setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram