RTVE i el centre tecnològic Vicomtech estan realitzant proves per millorar la qualitat i la productivitat en el camp del subtitulat automàtic en el marc de la primera convocatòria Impulsa Visión Empresas de l’ens, enfocada cap a l’accessibilitat dels continguts audiovisuals.

La plataforma Idazle de Vicomtech genera subtítols de continguts pregravats de forma automàtica basant-se en un enfocament mixt que combina algoritmes i intel·ligència artificial. Així, ja és capaç de transcriure en text l’àudio de múltiples continguts audiovisuals, així com capitalitzar, puntuar i segmentar aquestes transcripcions.

En les proves s’ha avaluat la qualitat dels subtítols en diferents programes de TVE i l’eficiència de postedició del subtitulat automàtic. A més, s’han recollit suggeriments de millora efectuades per les unitats de la cadena pública que hi han participat.

Resultats prometedors

RTVE explica que, com a fet diferencial del procediment utilitzat, s’ha comptat amb la col·laboració d’un 57% dels subtituladors de TVE, els quals han posteditat individualment quatre continguts audiovisuals diferents, sense coneixement previ d’Idazle.

Els resultats han estat “molt prometedors”, ressalta l’ens. D’una banda, ha constatat que Idazle proporciona una transcripció “clara i intel·ligible”, i la qualitat mitjana avaluada se situa en 4 punts sobre 5. Això implica que, de mitjana, tan sols necessita posteditar-se entre el 10 i el 25% del text transcrit. D’altra banda, ha comprovat que el temps de subtitulat es redueix a gairebé la meitat en relació amb el manual, i duplicant la productivitat mitjana.

Amb tot, la corporació apunta que Idazle té per davant potencial de millora, tant de perfeccionament de la plataforma com de la formació i entrenament dels seus usuaris. Així doncs, RTVE i Vicomtech continuaran col·laborant per millorar aquesta eina per subtitular continguts audiovisuals.