El Consell d’Informatius de TVE ha tornat a demanar la “dimissió immediata” de tota la direcció dels informatius de la cadena, ara pel relat del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. L’òrgan professional afirma que l’actual direcció “no té legitimitat moral ni compleix amb la lletra i l’esperit de la Llei de RTVE”.

Aquest dilluns, nombrosos periodistes de la redacció de Torrespaña han protestat dempeus de cara als editors dels serveis informatius amb cartells on es llegia #Vergüenza #Vergonya.

“Visió parcial i esbiaixada”

El CdI acusa TVE de “desistiment de les seves obligacions” i de deixar la “responsabilitat d’informar” la ciutadania a altres cadenes, en referència a laSexta, que va liderar les audiències de diumenge. “No només no va preparar un dispositiu especial pel que era fàcil de preveure com un gran esdeveniment informatiu, produït en el marc del que és probablement la major crisi institucional des del 23-F, sinó que es va fer tot el possible per difondre una visió parcial i esbiaixada dels fets”, assenyala el CdI en un comunicat.

El Consell critica que, diumenge al matí, La 1 només tallés la seva programació a les 12 h per a un breu avançament informatiu, i a les 13.45 h per a la declaració de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. A la tarda, la cadena va emetre una pel·lícula que va tallar en diverses ocasions per emetre les declaracions del president Mariano Rajoy; el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera.

“En el súmmum de la incompetència o la mala pràctica, ni La 1 ni el Canal 24H van recollir en directe les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què va avançar la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència”, critica el CdI.

Per a l’òrgan professional, el més “greu” és que en els informatius es va “minimitzar” la informació sobre el que estava passant als carrers de Barcelona i altres localitats catalanes, amb “actuacions de les forces de l’ordre públic i votacions que sí es van veure en altres cadenes”.

El Consell d’Informatius diu que, des de l’11 de setembre, ha constatat “una deriva caracteritzada per l’ocultació o reducció a la mínima expressió, d’informacions essencials per comprendre la realitat del que passa a Catalunya”. Per al CdI, ja és hora que TVE “torni a oferir als ciutadans un espai de trobada amb informació i opinions plurals de veritat, facilitant el debat democràtic i la lliure expressió d’opinions”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram