El Jutjat d’Instrucció número 1 de Paterna ha processat Radiotelevisió Valenciana (RTVV) com a responsable civil subsidiària en el cas dels presumptes abusos sexuals a tres treballadores per part de l’antic exsecretari general i cap de personal de l’ens, Vicente Sanz. La jutgessa li ha imposat una fiança de 30.000 euros.

En la seva resolució, la magistrada argumenta que Sanz es va prevaldre del seu càrrec per cometre els suposats delictes i va utilitzar les instal·lacions de l’empresa, el que hauria causat una situació “greument intimidatòria i humiliant” a les tres víctimes.

RTVV se’n desentén

Per la seva part, la direcció de l’empresa s’ha desentès totalment del cas. En un comunicat, assegura que jurídicament no li competeix prendre cap decisió, sinó que ho ha de fer l’antic ens ja dissolt, i que ha de ser el consell de liquidació qui decideixi si recorre la resolució o no. A més, l’empresa afirma que Sanz “mai ha sigut treballador” de RTVV SAU, creada el passat 28 de març, malgrat és evident que n’és hereva i igualment depèn de la Generalitat.

Tal com ha recordat Intersindical Valenciana, ja fa tres anys i mig des de que el cas es va denunciar, i Sanz ni tan sols va ser expedientat per l’empresa. En canvi, les tres periodistes afectades han estat acomiadades arran de l’ERO.

El novembre del 2012, el lletrat de les treballadores va justificar la petició de responsabilitat civil pel fet que, en el moment dels fets, Sanz treballava a RTVV amb un càrrec “significatiu”; perquè existia una relació laboral amb “diferència de poder” i una relació directa “de superior a inferior”, i perquè el 90% dels abusos i amenaces es van produir en el despatx que l’acusat tenia a l’ens públic.

A més, l’advocat va destacar que RTVV no tenia un protocol per poder demanar ajuda o assistència per aquest tipus d’actes. De fet, tal com recordava aquest dilluns Intersindical Valenciana, el protocol encara no s’ha posat en marxa malgrat l’empresa està advertida per la Inspecció de Treball.