El segrest patit durant 194 dies a Síria ha provocat que Ricardo García Vilanova es trobi en una complicada situació econòmica a causa de la seva condició de freelance. A diferència de Javier Espinosa i Marc Marginedas, amb contracte a El Mundo i El Periódico, respectivament, el fotoperiodista no ha rebut ingressos durant aquest mig any, i ha més li ha estat robat l’equip fotogràfic amb què treballava. A banda d’aquests sis mesos, el reporter gràfic necessitarà un temps indeterminat per recuperar-se física i psíquicament del captiveri.

Així, s’ha endegat una campanya a Verkami amb l’objectiu d’ajudar financerament García Vilanova perquè pugui pagar les despeses fixes dels sis mesos segrestats més del temps que necessiti per recuperar-se. Aquestes despeses pugen a 2.000 euros mensuals: hipoteca, despeses corrents, assegurances, impostos, etc., així com la quota d’autònom, doncs la Seguretat Social no admet la baixa involuntària del període que ha estat segrestat.

Llibre del conflicte libi

L’objectiu de la campanya és aconseguir 30.000 euros, amb els quals l’Editorial Blume publicarà el llibre Lybia Close Up amb imatges captades pel fotoperiodista del conflicte del país, que va cobrir gairebé des del principi fins a la mort de Gaddafi; amb textos de Félix Flores, disseny d’Edith Stone i pròleg de Jon Lee Anderson. Tots ells i la plataforma Verkami han renunciat als seus drets perquè els tots beneficis del projecte vagin a mans de García Vilanova.

Del llibre se n’editaran 1.000 exemplars, cadascun dels quals té un cost de producció de 12 euros. Amb aportacions de 30 euros per rebre el llibre, es calcula que García Vilanova s’enduria uns 18.000 euros. Si se superen els 30.000 euros d’objectiu, com sembla que serà (en el moment d’escriure aquest article ja en sumen més de 21.000 en tan sols un dia), l’editorial incrementarà el tiratge per augmentar la quantitat que rebi el reporter gràfic.

Campanya per a un nou equip fotogràfic

No és l’única campanya per ajudar Ricard García Vilanova. Fa uns dies, el corresponsal de la CNN a Beirut, Nick Paton Walsh, va endegar una col·lecta solidària en una altra plataforma per aconseguir 20.000 euros, dels quals ja en porta més de 15.000, per tal que el fotoperiodista català es pugui comprar un nou equip fotogràfic.