Tal com estava previst, el consell de govern de la CCMA, a proposta del seu president, Brauli Duart, ha aprovat aquest dimecres el nomenament del periodista Saül Gordillo com a nou director del grup d’emissores de Catalunya Ràdio. Gordillo, fins ara cap de continguts digitals d’El Periódico, ocuparà el lloc de Fèlix Riera, destituït el passat juliol.

“El repte és, en una casa que ha sigut durant molts anys la referència de la ràdio en català, intentar recuperar aquest lideratge”, ha assegurat Gordillo en declaracions a Catalunya Ràdio. “No es pot fer servei públic si no tens públic, i la principal aspiració és tenir el màxim públic possible”, ha afegit al respecte.

El nou director de Catalunya Ràdio afirma que s’ha de garantir “la voluntat de servei públic, de pluralisme, de rigor informatiu, de proximitat” de l’emissora, però “innovant i canviant, i intentant connectar millor” amb l’audiència.

Trajectòria

Abans de fitxar pel diari de Zeta el setembre de 2011, Saül Gordillo havia estat director de l’Agència Catalana de Notícies de març de 2007 a abril de 2011. Anteriorment, la seva carrera s’havia forjat a El Punt, diari al qual es va incorporar com a corresponsal el 1989 i on va arribar a director de les edicions del Maresme i Rubí i redactor en cap a Barcelona.

Nascut a Calella el 1972, Saül Gordillo és un especialista en la internet catalana i la informació 2.0, impulsor del domini .cat i autor del Bloc sense fulls des de 2004. A més, ha publicat els llibres Revoltats (2015), Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet (2014), Superperiodistes en l’era de la sobreinformació (2010) i Nació.cat (2007).

Gordillo també ha estat professor en el postgrau de Community Manager & Social Media de la Universitat de Barcelona (juliol-agost de 2011) i en el postgrau de Comunicació Estratègica Digital de la Universitat Pompeu Fabra (2011-2012), així com membre del consell assessor del Consorci Digital Mataró-Maresme (2007-2012).

A proposta d’ERC

La candidatura de Saül Gordillo per dirigir Catalunya Ràdio ha estat proposada per Esquerra amb el beneplàcit de CDC, en el marc de l’acord que mantenen a Junts pel Sí. El seu nomenament arriba just quan s’ha consumat l’acord per formar Govern a la Generalitat, fet que no és casualitat. Com tampoc ho és que, al juliol, poc després de partir peres CDC i Unió, Rita Marzoa s’incorporés com a nova consellera de la CCMA (a proposta d’ERC) i es destituís Fèlix Riera (proposat per Unió, d’on era militant).

Quan es va cessar Riera, la Corporació va assegurar que la mesura s’emmarcava en el “procés de reorganització gradual” iniciat arran de la seva transformació en una única empresa de mitjans, però es va deixar per després de l’estiu determinar quin paper tindria la nova direcció de Catalunya Ràdio dins de l’organigrama. Des d’aleshores, el dia a dia de Catalunya Ràdio el pilotaven el cap de programes, Jordi Català, i el d’informatius, Francesc Cano.