Societat Civil Catalana va presentar dilluns una queixa davant el Consell de l’Audiovisual de Catalunya perquè “investigui la manca de pluralitat de TV3”, arran de l’emissió del documental L’endemà del passat 17 de desembre. En el seu escrit, l’entitat insta el CAC a què sol·liciti a TV3 una rectificació, procedeixi a “reequilibrar aquesta situació”, i “commini” la televisió pública a produir i emetre en horari de màxima audiència un documental en què “es defensin les tesis a favor de què Catalunya sigui sent part important d’Espanya i la pervivència d’aquests llaços d’unió i convivència”.

SCC entén que, al marge de la “pobresa argumentativa i dels lamentables recursos de ficció” del treball dirigit per Isona Passola, amb la seva emissió en horari de màxima audiència, la cadena pública va incomplir “l’especial rol de foment del pluralisme i de la cohesió social que ha de desenvolupar TV3”, i es remet a la llei de la comunicació audiovisual catalana, al mandat marc de la cadena i al seu llibre d’estil.

En la queixa, l’entitat recorda que, el juliol de 2013, el CAC ja advertia la cadena de la “necessitat que en els documentals de no ficció es reflecteixi l’ampli ventall de qüestions i estats d’opinió que animen el debat en una societat democràtica”, aleshores per l’emissió del documental Hola, Europa!, de Dolors Genovès, que segons Societat Civil Catalana “sostenia les mateixes tesis secessionistes que L’endemà”.

“Des de la televisió pública autonòmica no només no s’ha corregit aquesta actitud, sinó que s’ha accentuat i s’han seguit produint i emetent documentals en la mateixa direcció política sense contraprestació a favor d’altres tesis, igual de vàlides i majoritàries”, afirma SCC.

‘Banalització’ de la violència masclista

No és l’única queixa que el CAC ha rebut per l’emissió de L’endemà. El PP n’ha demanat un informe perquè valori el que el seu portaveu, Enric Millo, va qualificar de “banalització i utilització indecent” de la violència contra les dones, ja que “s’equipara Espanya amb un maltractador de dones i Catalunya amb la víctima”.

Per aquest motiu, el PPC també va demanar un informe a l’Institut Català de les Dones i la compareixença al Parlament de la seva presidenta, Montserrat Gatell. A banda, l’eurodiputat Santi Fisas ha traslladat la qüestió al Parlament Europeu.

“Un tema tan sensible com la violència contra les dones no pot ser mai utilitzat de manera partidista, per defensar una ideologia política, ni per cap motiu”, assegurava al desembre Millo. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram