La posada en llibertat de Miquel Ricart, condemnat pels crims d’Alcàsser del 1992, ha tornat a posar en el punt de mira les pràctiques d’alguns mitjans per guanyar audiència. Tant Telecinco com Antena 3 van intentar oferir declaracions de Ricart, però finalment es van fer enrere per la pressió de l’opinió pública, vehiculada a través de les xarxes socials.

L’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya (TAC) opina que aquesta contenció fa anys hauria estat “impensable”, i que també hi ha influit les “nefastes conseqüències” que va tenir per a La Noria l’entrevista a la mare del Cuco, un dels joves implicat en el cas de Marta del Castillo, que va acabar fora de la graella pel boicot publicitari.

Però TAC vol anar més enllà de l’autoregulació que actualement regeix les cadenes, i ha demanat una llei per la qual els condemnats amb indemnitzacions pendents, els exconvictes i fins i tot els imputats no puguin rebre cap retribució económica per asistir a un programa de televisió.

L’associació veu “greu i incoherent” donar veu i “premiar” amb diners persones que no tenen intenció de restituir el mal ocasionat. TAC considera que, quan això passa, les televisions es converteixen en “cómplices” d’aquesta conducta i exemples d’un “mal exercici” del periodisme.