Una vintena d’entitats han posat en marxa una campanya de microfinançament per pagar les despeses de la defensa del fotoperiodista Jordi Borràs, en el procés judicial que s’obrirà contra l’inspector de la Policia Nacional espanyola que el va agredir el passat 16 de juliol, després de denunciar-se mútuament. L’objectiu és aconseguir 12.000 euros.

La defensa de Borràs treballa amb la previsió que durant les properes setmanes el fotoperiodista serà imputat per un possible delicte contra l’autoritat, el qual comporta penes de presó. En l’acte de presentació de la iniciativa, l’advocada Carla Vall ha subratllat que Jordi Borràs primer va ser agredit físicament i després judicialment per la denúncia de l’agressor.

“Aquesta campanya de recaptació de fons inclou un gest simbòlic molt important: és el missatge de què el que li ha passat a en Jordi li ha passat a la societat sencera, perquè quan es toca un periodista, es toca a tothom. Es toca el dret a la informació i el dret a la veritat. Es toca el dret a què en Jordi continuï posant llum on el feixisme vol plantar ombres”, ha dit Vall.

Durant l’acte s’han condemnat les agressions a periodistes i professionals de la informació i les constants vulneracions de la llibertat d’expressió i el dret a la informació. El Mapa de la Censura de Mèdia.cat ha comptabilitzat 58 amenaces, intimidacions o agressions a periodistes i mitjans des del setembre de 2017 fins a l’actualitat. Aquest 2018 els casos registrats han estat 22, dels quals 13 impliquen violència física contra periodistes.

La campanya de finançament per a la defensa de Jordi Borràs ha estat impulsada pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i compta amb l’adhesió d’Irídia, Ateneu Barcelonès, Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Cultural, SICOM, Institut de Drets Humans de Catalunya, Novact, Drets.cat, AMIC, SOS Racisme, Associació Catalana de Professionals, Sindicat de la Imatge de Catalunya, Sindicat de Periodistes de Catalunya, FundiPau – Fundació per la Pau, Unitat Contra el Feixisme i Racisme, UPIFC i Col·lectiu Ciutadella.

L’estimació de 12.000 euros prové del cost de la fase d’instrucció, la fase intermitja, el judici oral, el peritatge i la intervenció de diversos professionals, a més dels impostos i les despeses estrictes de la campanya de microfinançament. Si es recapten més diners dels pressupostats es destinaran a cobrir possibles despeses extres del procés, i la resta es donaran a una entitat que defensi els drets humans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram