L’octubre del 2006, TVE va deixar d’emetre curses de braus pel seu elevat cost i per les queixes de les associacions d’usuaris. El desembre del 2010, l’anterior president de la Corporació, Alberto Oliart, va impulsar un manual d’estil de RTVE on es vetaven les corrides perquè s’emetien en horari protegit.

El passat febrer, l’ens va modificar el llibre d’estil i va suprimir que les curses hi figuressin en l’apartat de “violència amb animals”, però no es atrevir a decidir si la TVE podia tornar a emetre’n, ja que un informe jurídic concloïa que incomplien l’horari de protecció infantil (de 6 a 22 h) tant per la llei de l’audiovisual estatal com pel mandat marc de la televisió pública.

Tot i que la normativa no ha canviat, la nova cúpula de l’ens ha decidit ignorar-ho i tirar pel dret. Aquest dimecres, a les 18 h, en horari de protecció reforçada (de 17 a 20 h), TVE transmet la Feria de Valladolid.

En un comunicat emès aquest agost anunciant la tornada dels braus, la televisió pública argumentava que “una festa d’aquesta categoria s’ha de posar a disposició de tots els aficionats espanyols”. Segons TVE, només ha de pagar el desplegament tècnic, després d’arribar a un acord per amb els toreros i empresaris per a la cessió de drets televisius.

Per a la cadena pública, l’audiència potencial “justifica per sí mateixa” la retransmissió. La d’aquest dimecres és la primera corrida, però no serà l’única, segons va advertir en la seva nota.

El CAC encarrega un informe jurídic

L’anunci fet aquest estiu per TVE va aixecar nombroses veus en contra, tant des dels partits de l’oposició com d’associacions de consumidors. Per la seva part, el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, va anunciar que l’ens regulador realitzaria un informe per estudiar si l’emissió de les corrides infringeix les normatives audiovisuals estatals i europees.

Tot i que les emissions de TVE no són competència del CAC, l’organisme vol actuar sobre totes aquelles que puguin afectar l’espectre audiovisual català, independentment de qui sigui l’operador.

Així doncs, en cas que l’informe fos contrari a l’emissió de les corrides de toros, el Consell faria ho denunciaria davant el Ministeri d’Indústria, que és l’autoritat competent en aquest cas.