Els consells d’informatius de TVE, RNE i rtve.es han impulsat un manifest perquè la corporació recuperi la independència, la pluralitat informativa i la sostenibilitat, al qual han convidat a comprometre’s per escrit als diferents partits del Congrés de cara a la propera legislatura.
Les úniques formacions que no s’hi ha adherit han estat el Partit Popular i Unió Democràtica de Catalunya. Sí ho han fet PSOE, Convergència, IU, PNV, UPyD i el Grup Mixt, a més de Ciudadanos i Podemos, que actualment no tenen representació.
El manifest demana als partits que es comprometin a legislar un sistema d’elecció del president de RTVE que “garanteixi la seva independència i professionalitat”, recuperant l’elecció per una majoria qualificada de dos terços del Congrés.
D’aquesta manera, s’insta a recuperar la normativa del 2006, la qual, segons assenyalen els consells d’informatius, forçava a l’acord d’almenys els dos partits majoritaris, el que implicava “un pas en la desgovernamentalització” de RTVE, ja que evitava que una formació en solitari pogués controlar-la i utilitzar-la com a “instrument de propaganda” al seu servei encara que tingués majoria absoluta.
L’abril de 2012, però, el PP va modificar el sistema via decret llei, de manera que el president de RTVE passava a poder ser escollit per majoria absoluta en segona votació, el que va suposar “una passa enrere i la tornada a un model de radiotelevisió pública al servei del Govern”, segons els professionals d’informatius.
Manipulació i males pràctiques
El manifest també recorda que, els darrers anys, els consells d’informatius de RTVE han hagut de denunciar en nombroses ocasions “l’incompliment” de l’obligació de garantir una informació objectiva, veraç i plural que s’ajusti al criteri d’independència professional i al pluralisme polític, social i ideològic, així com el fet de distingir i separar de forma perceptible informació i opinió, tal com recull la llei, el Mandat Marc, el Manual d’Estil i l’Estatut de la Informació de RTVE.
Uns incompliments, remarquen, amb casos de “manipulació i males pràctiques” que han estat reconeguts per entitats com l’Institut Internacional de Premsa o el Consell d’Europa.
Per als consells d’informatius de l’ens, el compromís amb aquest manifest és un “punt de partida bàsic que faciliti a través del consens la recuperació dels criteris professionals i tècnics per a la gestió d’una ràdio i televisió públiques al servei de tots”.