El Ple del Consorci per a la Gestió del Servei de la Televisió Digital Local Pública de la demarcació del Bages, Berguedà i Solsonès va aprovar aquest dilluns per unanimitat la seva liquidació i dissolució, culminant el procés iniciat el passat 13 de desembre.

El Consorci, creat el 28 de juliol del 2009, mai ha arribat a emetre, i davant la situació econòmica actual considera “inviable” la posada en marxa d’un canal públic, ja que els municipis tenen “serioses dificultats” per fer les seves aportacions. De fet, en aquests quatre anys, el Consorci només va tenir pressupost l’any 2010, que va ser de 36.250 euros.

Ara, els ajuntaments que encara integraven el Consorci –Berga, Manresa, Navarcles, Navàs i Sallent– i els consells comarcals del Bages i del Berguedà hauran de ratificar aquest acord de liquidació i dissolució en els seus respectius plens.

Anteriorment ja s’havien donat de baixa Puig-reig, Sant Fruitós de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Solsona, Súria, Balsareny, Gironella, Sant Joan de Vilatorrada, Cardona, Artés, Santpedor i el Consell Comarcal del Solsonès.

No és un cas aïllat

Aquest no és l’únic cas a Catalunya de consorci de la TDT pública local que no ha arribat a emetre. Segons explica Josep Àngel Guimerà, professor i investigador en comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona, els consorcis es van crear en el seu moment per “obligació legal”, i en alguns casos no han arribat a tenir mai un pressupost.

De fet, al desembre del 2010, set mesos després de l’apagada analògica, només emetien 19 dels 37 prestadors previstos de TDT pública local. Dos anys més tard, el desembre del 2012, només en quedaven 17, tal com constata l’estudi La televisió local a Catalunya: crònica d’una crisi permanent, del mateix Guimerà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram