Aquest dimarts a la nit, l’espai Sense ficció de TV3 estrena el documental Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta, que mostra la cara fosca i les contradiccions de la Transició espanyola a través de la revisió de les investigacions realitzades en aquella època per aquest professional de la informació. En el treball, Vinader explica com es va convertir en el primer periodista exiliat i empresonat de la democràcia els anys 80.

Aquest referent del periodisme d’investigació va revelar les interioritats de la guerra bruta demostrant la connexió entre la policia i els grups d’extrema dreta que atemptaven contra l’esquerra, en especial contra militants del moviment independentista al País Basc.

El documental accedeix per primera vegada al sumari judicial del procés de Vinader i mostra documents inèdits de l’arxiu personal del periodista, especialment els materials que va obtenir del policia que es va infiltrar als grups feixistes del País Basc.

Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta és una producció d’Antàrtida Films en col·laboració amb TV3 i 13 Productions dirigida per Àngel Leiro i Xavier Montanya.