Nou pas endavant de Televisió de Catalunya en l’àmbit de l’accessibilitat als continguts audiovisuals dels col·lectius amb necessitats especials. La televisió pública ha completat la subtitulació del TV3alacarta per a HbbTV disponible en televisió connectada, convertint-se en la primera cadena de l’Estat que ofereix aquest servei. El sistema de subtitulació implementat als televisors intel·ligents permet definir els estils i les mides dels textos, de manera que els usuaris el poden personalitzar per facilitar-ne la lectura i la comprensió.

La mesura forma part d’un paquet que TV3 ha planificat en el marc del projecte europeu HBB4ALL (Hybrid Broadcast Broadband for All) dirigit a respondre les demandes d’accessibilitat dels col·lectius amb necessitats especials.

La contribució de la televisió pública es concentra en dos pilots de televisió interactiva. El primer està orientat a la generació multiplataforma de subtitulació personalitzada. En el segon pilot s’experimentarà en la producció i distribució d’àudios alternatius a cada vídeo, afegint-hi canals d’àudio més clars per a persones amb dificultats auditives, audiodescripció per a persones cegues i multillenguatge.

Des de TV3 no es descarta ampliar les proves a altres plataformes interactives com poden ser els mòbils o les tauletes.

L’objectiu d’aquest projecte és doble. D’una banda, es volen estudiar les possibilitats de les noves tecnologies per donar resposta a les demandes d’accessibilitat dels col·lectius amb necessitats especials, incidint en la qualitat de serveis d’accés a partir d’un enfocament centrat en l’usuari. I de l’altra, avançar en el desplegament de serveis avançats en la distribució de continguts per la xarxa, com són els àudios múltiples.

Tot i que els pilots es concreten dins l’estàndard HbbTV, que és l’adoptat per la majoria de broadcasters europeus, les millores de disseny en la infraestructura de continguts que es facin es podran utilitzar des dels altres serveis de distribució de continguts que la CCMA utilitza.

HBB4ALL està cofinançat per la Comissió Europea i està coordinat per un equip multidisciplinar de recerca del Centre d’Accessibilitat i Intel·ligència Ambiental de Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona. El projecte l’integruen dotze socis europeus, entre els quals hi ha institucions acadèmiques (UAB i UPM), broadcasters (RBB, RTP, CCMA i SWISS TXT), instituts de recerca (IRT i Vicomtech) i pimes (VSonix, Screen Subtitling Systems, People’s Playground i Holken Consultors & Partners).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram